Сумські лісівники готуються до обласних змагань вальників лісу

Професія вальника лісу входить у п’ятірку найбільш небезпечних у світі. За словами самих лісорубів, при виконанні лісорубних робіт небезпека може очікувати, як то кажуть, за будь-яким деревом. Спричиняти травми можуть різні фактори: і гілки, що можуть випадково втрапити в око чи розсікти обличчя, і стовбури, що можуть упасти у незазначеному напрямку. Та й сама бензопила не є безпечним інструментом. Щоб орудувати нею, потрібні неабиякі навички і вміння.

Щоб не сталося таких непередбачуваних випадків, на підприємствах Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства питанням безпеки під час валки лісу придяляють значну увагу.

Для покращення рівня професійної підготовки, кращі предаставники цієї пропрофесії збираються на щорічні обласні професійні змагання вальників. Поїздці на обласний захід передують місцеві відбіркові тури.

Нещодавно такий відбувся у Кролевецькому лісомисливському господарстві.

«Цогорічні змагання відбулись на базі Дубовицького лісництва. За їх ходом спостерігала спеціально створена рахункова комісія, що визначала переможців. Участь у змаганнях брали не тільки працівники підприємства, а й ті, що працюють у найм», – коментує склад учасників заходу директор Кролевецького лісомисливського господарства Олександр Посошенко.

Змагалися кролевецькі вальники у п’яти номінаціях: звалювання дерев; монтаж нового ланцюга; обрізання сучків; розкряжування стовбура комбінованим різом та точність розкряжування.

Переможці змагань отримали Почесні грамоти та цінні подарунки, а головне – право представляти підприємство в обласних змаганнях вальників лісу, проведення яких планується на п’ятницю, 27 серпня, на базі Свеського лісгсопу.