На Сумщині збільшиться мережа лісових доріг

Про користь лісових доріг і необхідність їх будівництва вже давно не треба нікого переконувати. І лісівники, і відвідувачі лісу відчувають значні переваги тих місць, де прокладені лісові шляхи.

Дороги в рази полегшують під’їзд транспортом до грибної чи ягідної поляни. Дають можливість дістатися просікою за кілька хвилин до села, до якого віддаленість трасою може досягати кілька десятків кілометрів. Дороги значно спрощують роботу охорнців лісу та дають змогу оперативно і швидко дістатись до ділянки лісу у випадку займання.

Плюсів – маса, на противагу яким є кілька мінусів. Дороги споруджують лісівники самотужки і за власні кошти підприємств. А на це не завжди є як наявність ресурсу матеріального, так і людського. Адже процес будівництва лісових доріг трудомісткий і затратний.

Незважаючи на це, мережа лісових доріг підприємств Сумського ОУЛМГ вже налічує понад 250 кільметрів. І кожен рік додає до дорожньої лісової карти нові кілометри.

Цьогоріч планується здати в експлуатацію 7,4 км доріг з твердим покриттям та 9,2 км – земляного полотна.

Найбільше – 2,2 км – планують прокласти дороги з твердим покриттям свеські лісівники та підготувати під будівництво наступного року 2,2 км земляного полотна. 1,2 км планують збудувати дороги у Лебединському лісгоспі.

По 1км лісових доріг додасться у Шосткинському, Тростянецькому, Сумському та Глухівському лісгоспах. Щодо останніх, то роботи по будівництву вже на стадії завершення.

У Глухівському, Конотопському, Краснопільському, Охтирському, Сумському, Тростянецькому та Шосткинському лісгоспах планують спорудити по 1 км земляного полотна. На сьогодні вже стовідсотково виконали цю роботу глухівські лісівники та частково – на 40 % до плану – сумські.

Роботи по будівництву лісових доріг тривають.