Пожежа в лісі

Аби в лісі не спалахнула пожежа

Державне підприємство «Тростянецьке лісове господарство» звертається до громадян,підприємств, установ, організацій з проханням чітко дотримуватись «Правил пожежної безпеки в лісах України».  Згідно пункту 3.1 «Загальні протипожежні вимоги на території  лісового фонду України» цих правил протягом  пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

3.1.1  Розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях).

3.1.2 Заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для  лісогосподарської мети.

3.1.3  Відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі  пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.

3.1.4  Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети.

3.1.5   Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо.

3.1.6  Заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна.

3.1.7  Експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.

3.1.8 Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).

3.1.9  Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.

3.1.10  Розміщувати ближче ніж за 100 м від стіни хвойного лісу,   50 м  – мішаного, 20 м – листяного склади паливно-мастильних та інших   горючих матеріалів, автозаправні станції та вогненебезпечні виробництва , смітники, житлові і виробничі приміщення ( відповідно до протипожежних вимог ДБН Б.2.4-1-94, ДБН 360-92* тощо).

У випадку  існуючого   ближчого  за  відстанню   розміщення  названих  об’єктів  від  стіни  лісу  здійснювати  додаткове  протипожежне  облаштування  цих  об’єктів.

3.1.11   Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).

3.1.12  Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв’язку, радіофікації, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки і горючі  матеріали.

3.1.13  Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

3.1.14 Здійснювати у лісі без узгодження з постійними лісокористувачами роботи з використанням вибухових та інших горючих речовин.

Порушники цих правил будуть притягнуті до адміністративної або до кримінальної відповідальності у встановленим законом порядку.

 

ДП «Тростянецьке лісове господарство»