Сумські лісівники відзвітували про охорону державного лісового фонду від самовільних порубів та роботу державної лісової охорони з браконьєрством

На Сумщині на спільній нараді керівників правоохоронних та контролюючих органів області обговорили шляхи зміцнення законності та правопорядку в сфері охорони навколишнього природного середовища. Нарада відбулась у четвер, 20 травня, під головуванням керівника Сумської обласної прокуратури Олексія Тубельця.

Про охорону державного лісового фонду від самовільних порубів та роботу державної лісової охорони з браконьєрством доповів начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець.

У своїй доповіді він зазначив, що з метою посилення та покращення охорони держлісфонду на підприємствах Сумського ОУЛМГ створено і діє 12 мобільних рейдових бригад у складі працівників державної лісової охорони та представників правоохоронних органів. У склад трьох бригад входять воїни АТО.

«Кожна рейдова бригада забезпечена автомобілем підвищеної прохідності, є 8 дронів, 12 фотопасток, 6 тепловізорів та 1 прилад нічного бачення. З початку цього року бригадами проведено 1534 рейди, у ході яких було виявлено 22 випадки самовільного порубу з кубомасою 15,65 м3 та заподіяною шкодою 63572 грн. У середньому на випадок припадає 0,71 м3. По одному випадку лісопорушника притягнуто до кримінальної відповідальності, по решті – 21 випадку – до адміністративної. З них по 15 випадках вже сплачено шкоди 46732 грн (або 73 %)», – повідомив Віктор Чигринець.

Загалом у цьому році до адміністративної відповідальності за порушення лісового законодавства було притягнуто 44 особи, загальна сума накладеного штрафу – 2,4 тис грн.

Також начальник управління проаналізував роботу державної лісової охорони щодо боротьби з браконьєрством. Наразі лісовою охороною та єгерським складом проведено 1383 рейди. На порушників правил полювання складено 221 протокол, накладено штрафу на суму 30,8 тис грн..

У підсумку керівник прокуратури зазначив, що якість життя людей залежить від багатьох чинників, серед яких одним із найважливіших є стан навколишнього природного середовища, екологічна безпека. Тому посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля має бути одним з основних пріоритетів у роботі кожного.

За результатом наради присутні обговорили проблемні моменти та розробили спільні заходи, спрямовані на зміцнення стану законності та правопорядку в сфері охорони навколишнього природного середовища.