У Мадриді підписані нові домовленості в рамках роботи процесу ” Ліси Європи”

У Мадриді підписані нові домовленості в рамках роботи процесу “Ліси Європи”
20 та 21 жовтня в Мадриді проведені 7-ма та Позачергові Міністерські конференції із захисту лісів Європи. За участі керівників та представників лісових адміністрацій 35 країн Європи, Європейської комісії та 17 міжнародних організацій лісового профілю вирішувались основні напрями та домовленості щодо майбутнього розвитку збалансованого лісоуправління. Участь у роботі конференцій взяли 216 учасників.
Присутніх було ознайомлено із останніми напрацюваннями процесу «Ліси Європи», а саме:
1. Результатами дослідження стану лісів Європи. Було зауважено, що площа та запас лісів Європи продовжує збільшуватись. 80 % лісів є доступними для заготівлі деревини (в Україні це приблизно 50 %). Щорічно ліси Європи поглинають 719 млн тонн СО2, що є суттєвим внеском у пом’якшення наслідків зміни клімату.
2. Результатами перегляду індикаторів збалансованого лісоуправління. Було вирішено не враховувати розподіл за типами лісу. У тестовому режимі додані три нові індикатори. У ході чергового дослідження стану лісів Європи буде проведено тестування щодо наявності та якості інформації за новими індикаторами. Крім того, буде продовжено процес перегляду технічної специфікації і параметрів звітності за критеріями та індикаторами збалансованого лісоуправління.
На розгляд керівників лісових адміністрацій країн Європи та Єврокомісії, представників міжнародних організацій лісового профілю були винесені такі питання:
1. Роль лісового господарства у зеленій економіці.
2. Охорона та захист лісів у мінливому середовищі.
3. Основні досягнення процесу «Ліси Європи» за 25 років співробітництва.
4. Основні глобальні і регіональні виклики, що стосуються лісів та лісового господарства.
5. Роль лісів та лісового господарства у попередженні глобальних викликів збалансованого розвитку.
У ході обговорення керівники лісових адміністрацій поділились інформацією про досягнення лісового господарства своїх країн, надали загальну підтримку роботі процесу «Ліси Європи» та документам, винесеним на розгляд 7-ої Міністерської конференції із захисту лісів Європи. Єдиним виключенням була Російська Федерація. У промові її представника зазначалося про сприйняття процесу «Ліси Європи» лише як дорадчої платформи з метою сприяння роботі ООН та її організацій. Представники лісівничих організацій та спілок Європи у своїх виступах наголошували на необхідності продовження роботи з розробки юридично обов’язкової угоди щодо лісів Європи.
В українській промові при розгляді теми «Охорона лісів у мінливому середовищі» йшлося про те, що лісівники України роблять усе від них залежне з метою покращення охорони лісів від пожеж, особливо враховуючи складну ситуацію на Сході країни. Крім того, у виступі представника від української делегації було надано загальну підтримку напрямам роботи процесу «Ліси Європи».
У ході 7-ої Міністерської конференції схвалені та підписані такі документи:
1. Декларація «25 років разом у сприянні збалансованому лісоуправлінню».
2. Резолюція «Лісовий сектор у центрі зеленої економіки».
3. Резолюція «Охорона лісів у мінливому середовищі».
4. Міністерське рішення «Майбутній напрям роботи процесу «Ліси Європи».
Усі підписані домовленості є добровільними.
У ході роботи Позачергової Міністерської конференції із захисту лісів Європи було заслухано звіт керівника Міжурядового комітету з ведення переговорів (INC) пана Яна Хейно щодо роботи з підготовки проекту юридично обов’язкової угоди стосовно лісів Європи. Він висловив подяку секретаріату процесу, членам бюро INC (у тому числі і Україні) та країнам, які приймали та спонсорували проведення сесій INC. Було зазначено, що у проекті тексту угоди узгоджені всі питання, що стосуються лісів та лісового господарства, однак процедурні питання та питання функціонування секретаріату угоди залишились невирішеними внаслідок кардинально різних точок зору з цих питань серед учасників переговорів.
Під час обговорення керівники лісових адміністрацій мали нагоду висловити своє ставлення щодо майбутніх кроків у цьому напрямі. Лише деякі країни із списку виступаючих висловили чітку позицію з цього питання: Бельгія, Сербія та Україна. Вони наголосили на необхідності розробки юридично обов’язкової угоди стосовно лісів Європи. Російська Федерація висловилась за узгодження положень угоди, але лише в рамках ООН, тобто поза рамками роботи процесу «Ліси Європи».
Міністерським рішенням, підписаним учасниками конференції, схвалено результати роботи INC та вирішено повернутись до питання юридично обов’язкової угоди стосовно лісів Європи до 2020 року.
Прес-служба Держлісагентства