На Сумщині наближається відкриття сезону полювання на парнокопитних та хутрових звірів.

В мисливських угіддях Сумщини незабаром відкриється сезон полювання на парнокопитних та хутрових звірів. То ж саме час мисливцям відновити в пам’яті правила полювання та подбати про упорядкування необхідних для виходу на полювання документів.

Відкривається сезон полювання на парнокопитних тварин 31 жовтня – 1 листопада і триватиме в залежності від виду полювання, так колективне та облавне полювання – до 31 грудня цього року, а от індивідуально на самців оленя і кабана мисливці зможуть полювати до 31 січня 2016 року.

Полювання на хутрових звірів за відстрільними картками розпочинається 7 листопада і триватиме до 31 січня 2016 року.

Днями полювання є: на копитних при індивідуальному полюванні – усі дні тижня, а при колективному та облавному полюванні – субота та неділя; на хутрових – субота та неділя. Обмежень для відстрілу вовків, лисиць та єнотовидної собаки не існує, а от зайця за відстрільною карткою кожен мисливець може добути не більше одного.

Вартість ліцензії має сталу ціну і залежить від виду мисливської тварини: на козулю – 200 грн., на кабана – 600 грн., на оленя – 1000 грн., тоді як загальна вартість полювання може коливатися в межах 1,5 – 3 тис. грн. на козулю,  3 – 5 тис.грн. на кабана та, відповідно, 5 – 7 тис.грн. на оленя і залежить від кількості та якості наданих послуг.

Незабудьте і про відповідні документи. Вирушаючи на полювання треба мати при собі державне посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання, дозвіл на відстріл тварин (ліцензія або відстрільна картка) та дозвіл на носіння і зберігання зброї, при наявності мисливської собаки – паспорт на мисливську собаку.

При придбанні відстрільної картки мисливців ознайомлять із заборонами щодо полювання в певних мисливських угіддях, а саме розташуванням відтворювальних ділянок, об’єктів природно-заповідного фонду та ін.

Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства попереджає мисливців щодо недопущення порушень встановлених правил полювання. До порушників правил полювання застосовуватимуться відповідні міри впливу, визначені чинним законодавством України. Так, при умові незаконного добування або знищення диких тварин при проведенні незаконного полювання, порушник, у відповідності до такс для обчислення розміру збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до червоної книги України), затверджених Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та Державного комітету лісового господарства України, погодженого заступником Міністра фінансів України від 18.07.2007 року № 332/262, відшкодовує наступні збитки:

– звірі: лось – 20000 грн.; олень благородний – 15000 грн.; олень плямистий – 10000 грн.; лань – 10000 грн.; кабан – 10000 грн.; муфлон – 8000 грн.; козуля – 8000 грн.; бобер – 2600 грн.; бабак – 1500 грн.; куниця лісова і кам’яна – 1500 грн.; ондатра – 1000 грн.; заєць-русак – 500 грн.; тхір лісовий – 500 грн.; білка – 100 грн; – птахи: лебідь шипун і кликун – 1000 грн.; галагаз – 500 грн.; гуси – 500 грн.; фазан – 500 грн.; сіра куріпка – 500 грн.; качки – 250 грн.; лиска – 250 грн.; голуби – 250 грн.; кулики – 250 грн.; перепілка – 250 грн.; інші мисливські птахи – 250 грн.

За порушення частини першої статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення правил полювання (полювання без належного на те дозволу, в заборонених місцях, у заборонений час, забороненими знаряддями або способами, на заборонених для добування тварин, допускання собак у мисливські угіддя без нагляду, полювання з порушенням установленого для певної території (регіону, мисливського господарства, обходу тощо) порядку здійснення полювання, яке не мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, а також транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки цього факту в контрольній картці обліку добутої дичини і порушень правил полювання та в дозволі на їх добування – розмір штрафу для громадян складає від 102 грн. до 1020 грн., а для посадовців від 510 грн. до 1530 грн.

Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства наголошує на обов’язковому дотриманні мисливцями правил полювання, а також правил поводження на полюванні з мисливською вогнепальною зброєю та дотримання ветеринарно-санітарних вимог при використанні на полюванні собак та обробці добутих шкурок з хутрових звірів.

Попереджаємо, що впродовж сезону полювання в мисливських угіддях діятимуть рейдові бригади по здійсненню контролю за дотриманням мисливцями правил полювання.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ