Чи дорогі дрова, або як пережити зиму?

IM7_8891

Чи дорогі дрова, або як пережити зиму?

Різке підвищення цін на газ та електроенергію в Україні призвело до зростання тарифів на тепло та змусило людей шукати інші джерела опалення. Більшість ощадливих господарів перевели опалення у садибах з газу на альтернативні види палива. Переоснащують з газу на тверде паливо і котельні у дитячих садочках, школах, медичних закладах. Все це обумовило ріст попиту на дрова паливні, в зв’язку з чим до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства почастішали звернення щодо роз’яснення механізму забезпечення дровами, ціни на послуги та можливі пільги. То ж на найбільш хвилюючі громадськість питання спробуємо дати кваліфіковані відповіді.

Де можна придбати дрова паливні?

Основний ресурс дров в області заготовляють державні підприємства Сумського ОУЛМГ, це щорічно майже 250 тис.м3. Також близько 100 тис.м3 дров заготовляють підприємства облагролісу.

У структурі Сумського ОУЛМГ дванадцять державних лісогосподарських підприємств – лісгоспів, які працюють у дванадцяти районах області, у двох районах – Буринському та Білопільському лісгоспів немає, а у Великописарівському, Недригайлівському, Липоводолинському та Путивльському є підрозділи лісгоспів  – лісництва, всіх лісництв по області 60. Реалізацією дров займаються як лісгоспи, так і лісництва, і наявні ресурси дров в області дають можливість повністю забезпечити попит.

Вибагливі споживачі можуть придбати сухі колоті дрова твердих порід, їх реалізують у Тростянецькому, Сумському та Охтирському лісгоспах, а Свеський лісгосп освоїв випуск паливних пелет з тирси і відпускає їх споживачам зі складу лісгоспу по 1,5 тис.грн. за тонну.

Вичерпну інформацію про придбання палива можна отримати на офіційному веб-сайті управління та сайтах лісгоспів.

Які існують пільги у забезпеченні паливними дровами і на кого вони розповсюджуються?

На сьогодні пільгами у забезпеченні паливними дровами користуються сім’ї учасників АТО, причому з можливістю завезення дров паливних до двору споживача за вказаною адресою. Цей механізм визначено Порядком використання коштів обласного бюджету, передбачених для забезпечення дровами сімей учасників антитерористичної операції, затвердженим Рішенням Сумської обласної ради від 16.07.2015 року. Відповідно до Порядку для забезпечення дровами сільські, селищні ради подають списки пільгових категорій сімей, які проживають на відповідній території, та пакет необхідних документів до відповідних управлінь соціального захисту населення районних державних адміністрацій, так як всі витрати постачальнику твердого палива (дров) – лісгоспу – відшкодовують саме вони на підставі договору постачання, на що в бюджеті передбачені відповідні кошти. Механізм діє, забезпечення пільговиків відбувається в порядку живої черги, і на сьогодні лісогосподарські підприємства вже забезпечили дровами 243 родини учасників АТО.

А чи може лісгосп надати спонсорську допомогу дровами господарю, який не підпадає під пільгову категорію, скажімо, багатодітній чи малозабезпеченій родині? Школі, дитячому садочку чи лікарні, які не мають у бюджеті статті на ці витрати?

На жаль, ні. Безкоштовне надання дров паливних, як і будь-який інший вид спонсорської допомоги, розцінюється державною фінансовою інспекцією як протиправна дія. Так Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2009 року № 332-р державним підприємствам (до яких відносяться і лісгоспи) заборонено здійснювати витрати на надання благодійної, спонсорської та іншої допомоги. За матеріалами останніх перевірок державних лісогосподарських підприємств управління, спираючись на ст. 75 господарського кодексу України «Особливості господарської діяльності державних комерційних підприємств» нашим підприємствам заборонено надавати будь – які види спонсорської допомоги. Більше того, постановою Сумського окружного адміністративного суду, Харківського апеляційного адміністративного суду дії державних підприємств управління, що витрачали кошти і матеріали на спонсорську та благодійну допомогу визнано протиправними.

Чи існує можливість здешевлення вартості дров шляхом самозаготівлі, адже у лісі маса вальожу?

Ні, в цьому питанні теж існують чіткі вимоги. Відповідно до пункту 2, статті 19 Лісового кодексу України  виключне право на заготівлю деревини має постійний лісокористувач, в даному випадку, лісгосп, тому можливість заготовляти вітровальну дров’яну деревину населенням виключена.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1107, якою затверджено перелік робіт підвищеної небезпеки, лісосічні роботи належать до робіт з підвищеної небезпекою. Для їх проведення виконавець повинен мати дозвіл, що видається територіальним управлінням Держпромгірнагляду.

То ж для допущення населення до заготівлі вітровальної, лежачої дров’яної деревини необхідно внести зміни у законодавство України, лісівники це неодноразово пропонували, зокрема, пункт 2, статті 19 Лісового Кодексу України  викласти у наступній       в редакції – «виключне право на заготівлю деревини, крім заготівлі вітровальної, лежачої дров’яної деревини», а також виключити з лісосічних робіт з підвищеною небезпекою роботи по заготівлі вітровальної, лежачої деревини (Постанова КМУ №1107). Тому дії людей, які, начебто, з позитивних міркувань займаються самозаготівлею вітровальних і лежачих дерев, в законодавчому полі розцінюються як протиправні.

Як формуються ціни на дрова і яка їх динаміка з ростом попиту?

Ціни на дрова паливні формуються відповідно до методичних рекомендацій з формування собівартості продукції, робіт та послуг на підприємствах лісового господарства і включають витрати на їх заготівлю і штабелювання на верхньому складі (у лісі) і вивозку на нижній склад лісгоспу. У реалізаційну ціну включається також ПДВ – 20%. Ціни на дрова твердолистяних порід на 15-20% вищі у зв’язку з більшими затратами на їх заготівлю.

У цьому році відбувся незначний ріст цін на дрова у порівнянні з цінами минулого року, в середньому на 7-10 %. Причиною цьому є ріст цін на паливно-мастильні матеріали, попневу плату та ріст мінімальної заробітної плати. Відтак середні ціни на дрова паливні по області склали  240 грн. м3 твердої породи, 190 грн. м3 шпилькові та 150 грн. м3 м’яко листяні.

На нижньому складі ціни на дрова приблизно на 20 % вищі, оскільки їх вартість включає витрати на навантаження дров у лісі, їх вивозку з лісу і розвантаження на нижньому складі.

Також лісгоспи надають послуги по доставці дров у двір споживача, ця послуга оплачується додатково і залежить від відстані доставки, або часу, необхідного для доставки дров споживачеві.

 Прес-служба Сумського ОУЛМГ