Держлісагентство посилює боротьбу з незаконними рубками

В 2021 році нам вдалося зменшити обсяг незаконних рубок більше ніж вдвічі – з 56 тис. м³ до 26 тис. м³.

Збільшили кількість рейдових бригад із залученням правоохоронців, забезпечили їх транспортом, запровадили системи фотофіксації (фотопастки). Масово встановлювали спостережні щогли з відеоспостереженням. Щільно працювали з місцевою владою, громадськістю – виявляли нелегальні деревообробні підприємства – основних споживачів нелегальної деревини.

На жаль, показники цього року дещо погіршилася. Значна частина нашого автотранспорту передана ЗСУ, понад кожен 7 лісівник боронить Україну від ворога – більшість із них – це представники лісової охорони. Робота системи спостереження в умовах військового стану не завжди дозволена.

Як наслідок, за 9 місяців виявлено майже 15 тис. м³ незаконних рубок. Сума заподіяної шкоди – понад 125 млн грн. Найбільше обсяг незаконних рубок ву наших лісах фіксуємо на Дніпропетровщині, Закарпатті та Київщині.

Шалений попит на дрова призвів до того, що їхньою незаконною торгівлею почали займатися злочинні угрупування.

29 листопада в Офісі Генпрокурора за участю Державне агентство лісових ресурсів України пройшла спільна нарада керівників правоохоронних органів. Серед інших обговорили питання охорони та збереження лісів.

Сьогодні в координації з правоохоронцями посилюємо контроль, плануємо низку заходів для зменшення обсягів незаконних рубок.

Найперша задача – збільшити кількість мобільних рейдових груп. Наразі їх майже 700.

По-друге, забезпечити лісову охорону транспортом і паливом. У цьому нам дуже допомагають європейські партнери з Польщі та інших країн.

По-третє, відновити повноцінну роботу системи відеоспостереження за лісами, яка дає можливість фіксувати підозрілу «активність» і оперативно реагувати.

Четвертий напрям – робота з перевізниками. Продажі дров зросли в кілька разів, транспорту наших підприємств не вистачає (частина техніки також передали в ЗСУ). Люди забирають зі складу дрова власними транспортом, на лісових дорогах збільшилась кількість «випадкових» вантажівок, що створює ризик крадіжок деревини. У наших колег в Латвії кожна машина, яка забирає з лісу деревину, обладнена GPS-трекером. Рух транспорту відслідковується диспетчером. В ДП «Ліси України» обов’язково використаємо цей досвід. Поки що створюємо базу перевізників і техніки, яка систематично працює в лісах.

П’яте – це вирішити проблему незворотності покарання. За рік складено понад тисячу протоколів щодо незаконної рубки, але відшкодовано лише …5% збитків. Робота триває, порушники затримуються, а наслідки? Звертаємо на цю проблему увагу наших законотворців та представників правоохоронної та судової системи.

Шосте – це зменшення можливостей для маніпуляцій з деревиною серед працівників лісогосподарських підприємств. Контроль відведення, таксації та оцінки лісосік. Перевірки, ревізії постійно тривають, але за нормативом контрольним оглядом має охоплюватись 3% площ заготівлі. Цього, звісно, недостатньо. Якісно змінити ситуацію з перевіркою кожної ділянки можуть лише сучасні технології. Такі, наприклад, як лідарна зйомка лісових масивів, фактично створення 3D-карти лісів.

І нарешті сьомий напрям – розвиток системи Електронного обліку деревини. В цьому році Держлісагентство впритул наблизилося до запровадження електронного лісорубного квитку. Послуги з його надання будуть надаватися через єдину цифрову екологічну платформу Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Підготовка до запровадження нових цифрових систем контролю триває і під час війни. Вже в наступному році очікуємо на суттєві зрушення.