Депутати Тростянецької міської ради «перехвилювались», але марно

Справжньою несподіванкою для Тростянецького держлісгоспу виявилось рішення депутатського корпусу Тростянецької міської ради, прийняте народними обранцями на останньому сесійному засіданні. Так як стосувалося воно Тростянецького держлісгоспу безпосередньо, то не змогло залишити останніх байдужими.

 

У своєму рішенні депутати виступають за збереження державного підприємства «Тростянецьке лісове господарство» та направляють звернення до Кабінету Міністрів України, щоб останні призупинили дію пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України №1003 від 7 вересня 2022 року «Деякі питання реформування управління лісової галузі». Так як, за думкою депутатів, дана Постанова, а саме передбачена нею у лісовій галузі реформа,  ставить під загрозу життєдіяльність Тростянецької міської територіальної громади, яка і на сьогодні перебуває у зоні бойових дій, дотримання трудових прав як військовослужбовців, так і мешканців громади, які пережили окупацію, а також забезпечення економічної стабільності в умовах воєнного стану. Адже, за словами депутатів, реформа позбавляє членів трудового колективу роботи, і значить і засобів для існування, а міську громаду – коштів, які сплачувало підприємство до міського бюджету.

 

У рішенні деталізується значний внесок тростянецьких лісівників у життєдіяльність громади, як з економічної точки зору, так і соціальної. Що з іміджевої точки зору, дійсно, і добре, і приємно, адже це оцінка роботи колективу держлісгоспу, досить позитивна і дійсно об’єктивна.

 

Але з іншого боку, такий жест «підтримки» підприємства є, м’яко говорячи, не вчасним і не доречним. Адже на сьогодні реформа у лісовій галузі на етапі завершення, а не обговорення. Сама ж мотивація звернення, на жаль, демонструє необізнаність депутатів у процесах реформи, що може бути, дійсно, і недопрацюванням тростянецьких лісівників.

 

Реакція місцевих депутатів цілком зрозуміла, адже до цього часу тростянчани відчувають насідки окупації, і жодна громада області не пережила нічого подібного. Вони піднімають громаду із руїн і, природно, що бояться будь-яких непередбачуваних «сюрпризів». Але, запевняємо, хвилюватись немає підстав. Подякуємо тростянецьким обранцям за небайдужість і спробуємо заспокоїти їх сумління, адже причини для такого змісту звернень попросту відсутні.

 

  1. По перше, відбувається реформа в усьому державному лісовому секторі, за одним алгоритмом реформується вся лісова галузь, а не лише Тростянецький держлісгосп. Проводиться ж вона з метою удосконалення структури управління та підвищення ефективності ведення лісового господарства!

 

  1. Дійсно, для більшості громад державні лісогосподарські підприємства є бюджетоутворюючими. Тростянецький держлісгосп не є винятком і стабільно в економіку громади робить стабільний внесок. За 11 місяців цього року Тростянецький держлісгосп загалом сплатив 72,4 млн грн, з ких до місцевого бюджету спрямував 16,8 млн грн.. Запевняємо, реформа у лісовій галузі не змінює механізмів податкової політики. І громади, і держава отримуватимуть від діяльності лісівників податки у повному обсязі.

 

  1. Працівники Тростянецького держлісгоспу ні у якому разі не лишаться без роботи та засобів для існування, адже підприємство продовжить свою діяльність та виконання покладених на нього державною функцій по реалізації державної лісової політики на підпорядкованій території, а саме: відповідатиме за збереження, примноження, охорону лісу та раціональне використання лісових ресурсів.

 

  1. Колектив держлісгоспу буде максимально збережений, адже обсяги відповідальності лісгоспу ніяк не зменшуються. Тому підприємство, як і раніше, матиме фінансові зобов’язання перед державою та місцевими територіальними громадами й забезпечуватиме соціальні гарантії працюючим.

 

  1. Абсолютно всі члени добровольчого формування територіальної громади і мобілізовані до складу Збройних сил України працівники, які на даний час боронять нашу державу і були попереджені про припинення діяльності підприємства, будуть забезпечені роботою.

 

  1. Єдина проблема виникає з працівниками цеху переробки деревини лісгоспу, посади яких дійсно будуть скорочені, до військовослужбовців це не відноситься і до реформи це ніякого відношення не має, адже скорочення відбувається через втрату людьми робочих місць з-за воєнних дій: цех і цехове обладнання були зруйновані вщент і не підлягають відновленню.

 

  1. Реформа ж, яка відбувається у лісовій галузі, ні у якому разі не спрямована на ліквідацію держлісгоспів, вона спрямована на зміну форми управління і є логічним викликом часу для країни, яка тримає європейський курс розвитку.
           На світлинах, як виглядає ДП “Тростянецьке ЛГ” сьогодні.
                                                                                               ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!