Сумські лісівники поповнили бюджети місцевих громад майже на 70 мільйонів

Близько 70 мільйонів гривень сплатили у І півріччі цього року до бюджетів територіальних громад держлісгоспи Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Всього ж за 6 місяців 2022 року до зведеного бюджету і Державних цільових фондів підприємствами управління сплачено 253,2 млн грн податків, зборів та обов’язкових платежів.

Найбільшу питому вагу в загальній сплаті податків складає ПДВ, куди спрямовано 75,4 млн грн або 30 % від загальної суми податкових платежів. Витрати на плату за спеціальне використання лісових ресурсів склали загалом 33,8 млн грн.

«Якщо провести аналіз сплати податків і платежів з 1 м³ заготовленої деревини, то в цілому по управлінню сплачено 1086 грн, ріст на 400 грн до показника минулого року. Найбільше сплачено Тростянецьким лісгоспом – майже 2200 грн. З 1 грн реалізованої продукції нами сплачено 44 % податків і зборів. Є держлісгоспи, які перевищили загальнообласний показник, так по Краснопільському лісгоспу ця цифра становить 50 %, по Конотопському – 48 % та 46 % – по Тростянецькому підприємству», – деталізує податкову політику держлісгоспів заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Євген Фролов.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року спостерігається зменшення податкових платежів за всіма позиціями. Загальна сума сплачених держлісгоспами податків склала 97,3 % до минулорічного показника.

«Причина зменшення – зниження обсягів заготівлі лісопродукції. Свеський, Шосткинський, Охтирський та Краснопільський держлісгоспи – прикордонні. У державному лісовому фонді, що примикає до кордону, проведення будь-яких видів лісогосподарських робіт заборонене вимогами воєнного часу», – пояснює заступник.