За сумськими лісами спостерігатиме 29 систем відеонагляду

Проблема охорони лісів від пожеж – одна з найскладніших, що вирішуються працівниками лісового господарства. З настанням теплого періоду року це питання набуває особливої актуальності.

У сумських держлісгоспах підготовка до пожежонебезпечного періоду вже на стадії завершення. Особовий склад, техніка, паливно-мастильні матеріали та необхідний пожежний інвентар у повній готовності. Наразі проводиться технічне обслуговування систем відео нагляду.

«Вже проведено обслуговування і налагоджено роботу 27 систем відео спостереження. Сьогодні проводиться підключення двох останніх – у Конотопському держлісгоспі», – коментує готовність відео нагляду заступник начальника Сумського ОУЛМГ Олександр Забара.

Державний лісовий фонд підприємств Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства нараховує 285,7 тис. га, що складає 63% від загального по області. Близько 40% цих лісів – хвойні, і у період підвищеної пожежної небезпеки – у групі особливого ризику. В арсеналі держлісгоспів 29 відео систем. Вони стовідсотково охоплюють всі хвойні та частково перекривають листяні насадження. І не лише у лісовому фонді, яким опікуються держлісгоспи, а й інших користувачів.

У ході активних бойових дій у деяких лісгоспах відеосистеми та вежі постраждали. Так лебединські лісівники однієї системи недорахувалися взагалі. ЇЇ орки вкрали з вежі.

«Це була найновіша, придбана лише торік, – говорить директор Лебединського держлісгоспу Віталій Баранов. – На сьогодні це питання ми вже вирішили. Взяли нову, за 100 тис. грн у розстрочку, бо з вільними коштами для капітальних вкладень зараз дуже складно».

Для обслуговування і встановлення відео систем тростянецькі лісівники вимушені були скористатись допомогою місцевих альпіністів.

«Ліцензійна фірма, яка нас обслуговує, знаходиться у Харкові. Свою роботу відновила лише недавно. Коли нам потрібно було зробити підключення відеокамер, вони ще не працювали. Але ми не мали часу чекати, тому знайшли місцевих хлопців, які погодились це зробити», – розповідає директор Тростянецького держлісгоспу Віктор Зубко.

Нагадаємо, у минулому році саме наявність необхідної кількості систем відеоспостереження помножена на тактичну підготовку державної лісової охорони і сприятливі погодні умови спрацювали на позитивну динаміку по статистиці лісових пожеж. Їх кількість, у порівнянні з показниками попередніх років, зменшилась у 8 разів. Всього у 2021 році виникло 7 пожеж на площі 0,48 га.

Покладаючись на свідомість людей, сподіваємось, що цьогоріч кількість лісових пожеж буде просто нульовою!