Сумські держлісгоспи отримують перші земельні ділянки під заліснення

Не Сумщині розпочали процес передачі земель держлісгоспам для реалізації Президентської програми «Масштабне заліснення України».

«Перші земельні ділянки вже отримали у Конотопському та Свеському держлісгоспах – по 170 гектарів, 160 гектарів – у Середино-Будському лісгоспі, у Роменському лісгоспі вже отримали 33,7 га, всього ж по Роменському підприємству на розгяді у місцевих громадах перебувають документи на виділення 152 га; 15 га передала місцева громада Лебединському лісгоспу. Робота триває. Але процес значно ускладнює те, що у багатьох громадах землі просто немає», – коментує начальник відділу використання лісових ресурсів та маркетингу Сумського ОУЛМГ Олександр Забара.

Всього ж місцеві громади області планують загалом передати держлісгоспам для створення нових лісів близько 1100 гектарів землі. Це землі не придатні для ведення сільського господарства.

Поряд з цим, за словами Олександра Забари, кожен лісгосп вже може виділити на реалізацію заходів Програми масштабного заліснення близько 100 гектарів землі без будь-якого збитку для ведення своєї лісогосподарської діяльності. Як правило – це колишні пасовища та сінокоси, або місця, де колись були болота, що висохли через посушливість та зміну клімату.

На фото – процес переговорів з укладання угод по передачі земельних ділянок у Роменському лісгоспі