Сумські лісівники за підсумки ялинкової кампанії серед лідерів в Україні

У передноворічний період сумські лісогосподарські підприємства реалізували загалом понад 43 тис. новорічних деревець на загальну суму 2,7 млн. грн.

«Серед обласних управлінь лісового та мисливського господарства, які координуються Держлісагентством, це третій кількісний результат. Перед нами – Полтава і Волинь», – коментує результати ялинкової кампанії заступник начальника Сумського ОУЛМГ Леонід Бут.

«Проводилась реалізація хвойних на Ялинкових базарах. Вони діяли по всій території області на базі кожного лісництва та центральної садиби лісгоспу. Таких пунктів в області було понад 70. У Глухівському, Тростянецькому та Роменському лісгоспах реалізація ялинок та сосен здійснювалась і через спеціалізовані магазини «Лісовичок». Ближче до новорічних свят машини з товаром відправлялись на ринкові площі міст та районних центрів. Вісім лісгоспів: Краснопільський, Кролевецький, Конотопський, Лебединський, Роменський, Охтирський, Тростянецький та Сумський брали участь у передноворічному ярмарку в місті Суми, організованому обласною державною адміністрацією», – продовжує заступник начальника.

Серед лідерів по реалізації хвойного новорічного товару в області Тростянецький лісгосп – 4,6 тис. деревець, Охтирський лісгосп – 4,2 тис. Також понад 4 тис. ялинок та сосен реалізували у Конотопському, Лебединському, С-Будському та Сумському лісгоспах.

Середня реалізаційна ціна за метр деревця склала 63,3 грн. Найвища середня ціна була зафіксована у Сумському лісгоспі – 76,4 грн.

Щоб упередити факти самовільних порубів, ялинкові плантації перебували під посиленою охороною. Всього в області діяло 75 рейдових бригад у складі 245 чоловік.

Загалом було проведено 517 рейдів, у ході яких виявлено 32 самовільно зрубаних деревця.

«Рейдовими бригадами було складено 18 протоколів. По двом фактам самовільного порубу, виявлених у Гетьманському національному природному парку, відповідно до законодавства України відкриті кримінальні провадження», – говорить Леонід Бут.

Наразі у Сумському, Охтирському, Тростянецькому та Роменському лісгоспах пропонують населенню дати новорічному деревцю друге життя.

Дані підприємства мають деревоподрібнюючі машини і готові переробити використаний ялинковий товар на тріску.

Вже з понеділка, 11 січня, підприємства переоснастили свої ялинкові базари під пункти збору новорічних ялинок і прийматимуть там використані деревця.