Лісівники України за 2020 побудували майже 100 км лісових доріг

У 2020 році державними лісогосподарськими підприємствами, підпорядкованими Державному агентству лісових ресурсів України збудовано, відремонтовано та реконструйовано 240 км лісових автомобільних доріг, з яких 174 км – дороги з твердим покриттям.

Протяжність новозбудованих лісових автомобільних доріг минулого року становить 92 км, з яких 44 км – дороги з твердим покриттям. Загалом від початку будівництва (2007 рік) збудовано 6 тисяч 840 км доріг.

Нові дороги були побудовані у Вінницькому, Житомирському, Закарпатському, Івано-франківському, Львівському, Рівненському, Сумському, Чернігівському обласних управліннях лісового та мисливського господарства.

Все будівництво здійснювалось за рахунок власних коштів державних лісогосподарських підприємств.

Будівництво лісових доріг дає можливість запровадження принципів наближеного до природи лісівництва в практику діяльності лісогосподарських підприємств України та інших лісокористувачів, створення умов для переходу лісової галузі України на принципи сталого розвитку й посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів. ефективне багатофункціональне і комплексне використання лісових ресурсів і підвищення ефективності діяльності лісогосподарських і деревопереробних підприємствУкраїни, запровадження сучасних природозберігаючих систем машин, механізмів і технологічних процесів на лісозаготівлях. Окрім того, лісові «артерії» мають важливий соціальний фактор. Вони з’єднують віддалені населенні пункти та слугують шляхами для туристів, які часто мандрують крізь ліс. Лісові дороги також покращують рекреаційну, оздоровчу та туристичну привабливість лісів, дають можливість далеким селам розвиватися, створюючі робочі місця.

Лісові дороги також призначені для охорони лісів від пожеж. Вони доповнюють наявну мережу лісових доріг для забезпечення проїзду техніки та працівників державної лісової охорони до місць займання, до джерел протипожежного водопостачання, що значно підвищить шанси вчасно ліквідовувати пожежу.

Пресслужба Держлісагентства