На Сумщині посилюють контроль за раціональним використанням лісових ресурсів

Про це йшлося на розширеній нараді щодо посилення заходів контролю за використанням та охороною лісів і запровадження електронного обліку деревини, яка пройшла днями у Сумській обласній державній адміністрації на виконання Указу Президента України від 9 липня 2019 року №511/2019 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 вересня 2019 року №1090-р «Про схвалення Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини».

У зібранні взяли участь начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець, виконуючий обов’язки начальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Олександр Уваров, директор обласного Департаменту екології та охорони природних ресурсів Ігор Кривозуб та представники Сумиоблагролісу.

Звітуючи про діяльність Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець зазначив, що у структурі державних лісогосподарських підприємств управління система електронного обліку деревини стовідсотково діє ще з 2012 року. Вона дає змогу своєчасно та якісно відслідковувати рух лісопродукції, контролювати її зберігання і використання, вести облік та контроль за оплатою відвантаженої лісопродукції, контролювати роботу матеріально-відповідальних осіб та вживати невідкладних заходів щодо попередження нестач та крадіжок. Для впровадження електронного обліку всі спеціалісти, причетні до цього процесу, були забезпечені необхідним обладнанням. Було придбано 183 КПК (кишенькові персональні комп’ютери), 61 смартфон з опереційною системою Android, 231 мобільних принтери. Загалом за час дії системи на її впровадження і обслуговування підприємства витратили 35 млн. грн., щорічне обслуговування програмного забезпечення складає 3 млн. грн. Також начальник управління акцентував, що у підпорядкуванні підприємств Сумського ОУЛМГ перебуває 62 % від загального лісового фонду області, решта – у віданні інших лісокористувачів.

По питанню охорони лісових насаджень Віктор Чигринець поінформував, що у всіх 12 підприємствах управління діють рейдові бригади.

«Лісова охорона укомплектована підготовленими людьми, як фізично, так і морально. У складі бригад – у минулому учасники АТО чи силових структур. Вони забезпечені машинами з підвищеною прохідністю, тепловізорами, квадрокоптерами, зброєю. Лише у цьому році було вже проведено більше ніж 2000 рейдів, під час яких зафіксовано 40 випадків самовільних порудів, загальною кубомасою 98 м3 . Виявляємість складає 82,2 %. Загальна сума збитків склала 513 тис. грн. По 30 випадках збитки у сумі 101 тис. грн. були сплачені добровільно. По 9 випадках відкриті кримінальні провадження», – зазначив начальник управління.

Тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Ірина Купрейчик відзначила позитивну роботу підприємств Сумського ОУЛМГ у проведенні контролю за використанням та охороною лісів і впровадженні на підприємствах електронного обліку деревини.

У своєму виступі Ігор Кровозуб зазначив, що на сьогодні вже підготовлено проект розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації «Про заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів області». Розпорядження передбачає забезпечення територіальними підрозділами органів державної влади, органами виконавчої влади та правоохоронними органами області забезпечити створення спільних рейдових груп щодо боротьби з незаконними рубками та незаконним обігом деревини, розробку планів-графіків проведення перевірок дотримання чинного законодавства у цій сфері та проведення роз’яснювальної роботи з місцевим населенням щодо дотримання вимог лісового законодавства.

Також були заслухані звіти Сумського обласного агролісогосподарського підприємства «Сумиоблагроліс та Комунального підприємства «Лутищанський агролісгосп» необхідно». Їм було вказано прискорити роботу по запровадженню обліку продукції лісозаготівель, лісопиляння і деревообробки із застосуванням електронних засобів маркування та обліку деревини у відповідності з Концепцією створення єдиної державної системи електронного обліку деревини, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України.

«Для забезпечення належного контролю у лісовій галузі потрібен комплексний та виважений підхід, зокрема впровадження ефективних механізмів управління в цій сфері, що дозволить забезпечити цивілізоване лісокористування та протидію незаконному обігу деревини. Лісові ресурси Сумщини не безмежні, тому вони потребують не тільки посиленої охоронної уваги, а й мають системно оновлюватися», – зазначила у завершенні Ірина Купрейчик.

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ