На колегії Держлісагентства обговорили питання готовності лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду

Основними причинами виникнення пожеж є порушення населенням правил пожежної безпеки в лісах, випалювання сухої рослинності та недотримання заходів пожежної безпеки при виконанні робіт. Про це було повідомлено під час засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України, яке відбулося 28 березня.

«Хоча офіційно пожеженебезпечний період мав би початись з  1 квітня, проте, як і в попередні роки, він починається на місяць раніше. Слід зазначити, що сонячна погода, підвищення температури повітря в кінці лютого – на початку березня, наявність та випалювання сухої рослинності на інших землях вже створили сприятливі умови для розповсюдження вогню на лісові масиви», – підкреслив начальник Відділу охорони і захисту лісів Держлісагентства Ігор Будзінський.

Також було зазначено про основні аспекти підготовки Держлісагентства до пожежонебезпечногоперіоду.

Так, розроблено і подано на погодження заінтересованим центральним органам проекти наказів Мінагрополітики:

– Про затвердження Правил пожежної безпеки в лісах України в новій редакції – на сьогодні проект зазначеного наказу погоджено з усіма зацікавленими центральними органами виконавчої влади, крім Мінприроди;

– Про затвердження Положення про єдину державну систему цивільного захисту з охорони і захисту лісів – проект наказу знаходиться на погоджені у Мінагрополітики з 2018 року;

– Положення про відомчу пожежну охорону – проект наказу направлено на погодження у березні цього року до Мінагрополітики.

Окрім того, Держлісагентством спільно з ДСНС розроблено і затверджено План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами в природних екосистемах. Такі плани розроблені і затверджені також і в областях.

Лісогосподарськими підприємствами затверджено мобілізаційно-оперативні плани гасіння лісових пожеж, а більшість облуправлінь запланували на квітень-травень тактичні спеціальні навчання з ліквідації лісових пожеж.

Стосовно матеріально-технічного забезпечення було зазначено, що на сьогодні зношеність протипожежної техніки є значною (70% має вік понад 30-40 років – це в основному пожежні автомобілі на шасі ГАЗ-66 та ЗіЛ-131). Тому питання оновлення протипожежної техніки, обладнання і інвентарю стоїть дуже гостро.

У минулому році лісогосподарськими підприємствами за власні кошти закуплено 3 пожежних автомобіля, 10 лісопожежних модулів, 1 прицепну цистерну (ПЦ-0505), 11 спостережних веж, 21 телевізійну спостережну систему, 48 мотопомп, 431 ранцевий лісовий обприскувач, 5 тракторів, 4 квадрокоптера й інше обладнання та інвентар.

Серед проблемних питань щодо забезпечення пожежної безпеки у 2019 році та на наступні роки під час колегії були зазначені, зокрема, недофінансування з державного бюджету, недостатнє охоплення лісових масивів наземним спостереження за лісами, в тому числі із застосуванням сучасного телекомунікаційного обладнання, неналежне розслідування справ про великі лісові пожежі та притягнення до відповідальності винних осіб з метою повного і своєчасного відшкодування збитків, нанесених лісовому господарству.

За результатами розгляду питання колегія Держлісагентства доручила начальникам облуправлінь вжити низку заходів щодо забезпечення всього комплексу першочергових профілактичних і попереджувальних заходів стосовно пожежонебезпечного періоду.