У рамках процесу “Ліси Європи” відбулося засідання групи експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату

11 жовтня 2018 р. у Міністерстві сільського господарства Угорщини в Будапешті в рамках процесу «Ліси Європи» відбулося засідання групи експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату, в якому взяли участь експерти з різних європейських країн, а також представники міжнародних організацій – Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), Європейської комісії (EC), Європейського лісового інституту (EFI), Європейської асоціації державних лісів (EUSTAFOR), а також секретаріату процесу «Ліси Європи», усього – 21 учасник. За дорученням Держлісагентства України у засіданні взяв участь Букша І.Ф., завідувач лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА, який є членом групи експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату.

Група експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату створена у 2017 році за рішенням наради на рівні експертів процесу «Ліси Європи». Установче засідання цієї групи відбулося в 2017 році в м. Братислава (Словацька Республіка), у ньому взяли участь представники 13 країн та 7 міжнародних організацій. Група експертів з питань адаптації лісів до зміни клімату створена з метою:

– збору, аналізу та поширення інформації щодо заходів з адаптації до зміни клімату за сталого ведення лісового господарства;

– підготовки та проведення досліджень щодо стану впровадження адаптаційних заходів до зміни клімату в лісовому господарстві країн, які підтримують процес «Ліси Європи»;

– підготовки публікації «Інтеграція адаптаційних заходів до сталого ведення лісового господарства»;

– підготовки та проведення у 2018-2019 рр. двох міжнародних нарад – «Внесок агролісомеліорації в адаптаційні заходи до зміни клімату» та «Обмін знаннями і досвідом щодо захисту лісів в умовах змін в довкіллі»;

– підготовки звіту щодо адаптаційних заходів до зміни клімату в лісовому господарстві для наради на рівні експертів процесу «Ліси Європи»;

– участь у ключових міжнародних заходах, які стосуються адаптації до зміни клімату в лісовому господарстві.

У ході засідання експерти розглянули результати семінару «Усвідомлення внеску агролісівництва для забезпечення стійкості ландшафтів у Європі», що відбувся напередодні у Будапешті. Агролісівництво передбачає спільне використання земельних ділянок для вирощування багаторічних деревних та чагарникових порід, сільськогосподарських культур та/або тваринництва. Концепція агролісівництва є близькою до агролісомеліорації – комплексу лісівничих заходів, спрямованих на поліпшення умов росту і розвитку сільськогосподарських культур з метою підвищення їхньої врожайності. При цьому в полі зору агролісівництва є також розвиток тваринництва на землях, що знаходяться під меліоративним впливом лісових полос.

Огляд стану агролісівництва в Європі, який зроблений в монографії «Агролісівництво в Європі: сучасний стан та майбутні перспективи» (Antonio Rigueiro-Rodríguez, Jim McAdam, María Rosa Mosquera-Losada Agroforestry in Europe current status and future prospects. – Springer. – 2009. – 450 p.), свідчить про те, що Європа має давні агролісівничі традиції, проте єдина політика щодо розвитку цього напряму діяльності для країн Європейського Союзу відсутня. Разом з тим, країни Європейського Союзу отримують кошти для розвитку агролісівництва в рамках програм розвитку сільських територій Спільної Сільськогосподарської Політики (CAP), а кращі агролісівничі практики поширюються Європейською федерацією агролісівництва (EURAF). На сучасному етапі розвитку агролісівництво у Європі розглядається як важливий чинник попередження негативних наслідків зміни клімату.

Представники EFI представили попередні результати дослідження щодо стану впровадження адаптаційних заходів до зміни клімату в лісовому господарстві країн, які підтримують процес «Ліси Європи» та запропонували продовжити дослідження з тим, щоб охопити усі 47 країн-учасників процесу «Ліси Європи».

Експерти ознайомилися з результатами роботи міжнародних установ та організацій з питань адаптації лісового господарства до зміни клімату, зокрема з результатами досліджень Європейського лісового інституту (EFI) та відповідними напрацюваннями Європейської асоціації державних лісів (EUSTAFOR).

У контексті зміни клімату важливим заходом є інвентаризація вуглецю в лісах, оскільки обсяги поглинутого вуглецю свідчать про ефективність внеску лісового господарства в попередження (пом’якшення) зміни клімату. Синергічний ефект, який у лісовому господарстві проявляєтеся шляхом поєднання адаптації та попередження проявів зміни клімату, є важливим з точки зору ефективності використання ресурсів та формуванням додаткових вигод від лісівничих заходів боротьби зі зміною клімату.

Експерти обговорили також питання майбутнього семінару «Захист лісів в умовах посилення ризиків, пов’язаних зі зміною клімату», який заплановано провести у вересні 2019 року в Туреччині.

Лабораторія моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА