Короїд наступає – громадськість лютує

Наразі, лісівники Сумського лісгоспу, без перебільшення, опинилися між молотом і наковальнею. Активність знищувача соснових насаджень жука-короїда не зменшує обертів, тим часом підігріта наклепам на лісівників громадськість невгамовно продовжує засипати скаргам всі можливі інстанції, вбачаючи в діях охоронців зеленого скарбу держави суто фінансові інтереси.

Прикро, але дії таких горе-захисників природи лише поглиблюють проблему. І як не намагаються науковці на зрозумілій для пересічних громадян мові доводити суть і наслідки існуючої проблема, віз, як то кажуть, і досі там… Потужні, розвинені європейські держави визнають нашестя короїда лихом світового масштабу, називаючи його біологічною пожежею, яка здатна повністю знищити соснові насадження на планеті. Наші ж активісти з глибоким переконанням заявляють про надуманість проблеми. Особливої гостроти набув супротив громадськості міста Суми, щодо проведення санітарних заходів Сумським лісгоспом в урочищі Баранівка – лісовому масиві передмістя, де розташовані дитячі оздоровчі табори.

«У лісгоспі пошкоджено верхівковим короїдом 277 га соснових насаджень. На площу 242 га були отримані дозвільні документи на проведення санітарно-оздоровчих заходів. 220 га з яких вже розроблено. Проблемним залишається проведення заходів у баранівському лісі через негативне ставлення до цього людей, що проживають на даній території. Проведена маса спільних засідань на різних рівнях. Незліченну кількість разів виїжджало телебачення», – говорить головний лісничий Сумського лісгоспу Микола Щербак.

Екологи запевняють, що дії лісгоспу правильні, що не можна зволікати, бо згаяний день – це плюс кілька хворих дерев. Здавалося б очевидні речі, які необхідно зрозуміти. Але ж – ні! Постійні перешкоди і агресивний супротив людей не дають можливості виконувати лісгоспу покладені на нього державою функції. Дебати продовжуються, а ліс продовжує всихати. Тим часом з лісівників відповідальності за догляд і збереження державного лісового фонду ніхто не знімає. І коли станеться непоправне, де будуть активісти – невідомо, а от що лісгосп змушений буде відповідати за бездіяльність по всій строгості закону – це беззаперечно.

Довідково, у лісах, підпорядкованих підприємствам Сумського ОУЛМГ виявлено пошкоджених короїдом 2233 га соснового бору. В порівнянні з початком року площа ураження зросла більше ніж на 1000 га. Науковці характеризують ситуацію, як не критичну. Але ж проблема існує і поширюється. Найбільше пошкоджених короїдом ділянок у Шосткинському- 374 га, Конотопському – 196 га, Сумському – 277 га, Роменському – 221 та Лебединському – 185 га. З початку січня оформлено дозвільних документів на загальну площу 1476 га та вже розроблено 1355 га.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ