Відбулося позачергове засідання Громадської ради

11 липня 2017 року відбулося позачергове засідання Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України.

IMG_20170711_100426_HDR

У засіданні взяли участь заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, 31 представник інститутів громадянського суспільства, представники ЗМІ.

Основним питанням для обговорення стала ініціатива Уряду щодо передачі в концесію майнових комплексів лісогосподарських підприємств.

Члени Громадської ради підготували відкрите звернення до керівництва держави, Національної ради Реформ, голів обласних рад України, обговорили його під час засідання та ухвалили одноголосно.

«Практично жодна із країн ЄС не використовує концесію в лісовому господарстві й вважає її неефективною для лісу та держави. Канада, що передала в концесію 77% спілих лісів, сьогодні не може зупинити лісові пожежі, розповсюдження шкідників і хвороб, та й об’єми лісозаготівель в Канаді в десятки разів більші, ніж в Україні», – зазначається в документі.

Також автори звернення зазначають, що у разі передачі лісгоспів у концесію люди будуть обмежені в доступі до лісових ресурсів, чим буде порушено їхні конституційні права.

«Концесія, спрямована на заготівлю спілої деревини, фактично ліквідує продуктивне лісовирощування й призведе, як і в Росії, до відновлення зрубів другорядними породами, оскільки ніхто не захоче вкладати кошти з віддачею через 80-100 років», – йдеться в тексті звернення.

Окрім того, під час засідання Громадської ради було обговорено питання реформування лісової галузі.

Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар зазначив, що лише спільними зусиллями, разом з експертами, представниками громадськості, які відстоюють інтереси лісової галузі, буде можливим розробити дієву та ефективну Національну лісову програму.