На Сумщині відбулось виїзне засідання колегії управління

Днями, відбулось виїзне засідання колегії Сумського ОУЛМГ. Проходило воно на базі Глухівського та Шосткинського лісгоспів.

«Робота лісівників починається з вирощування маленького сіянця. Вона розрахована на десятиліття і оцінку їй дадуть наші послідовники. Тому сьогодні мета нашого засідання – побачити повний цикл лісокультурного виробництва, починаючи з відтворення та охорони лісу, до використання тих ресурсів, які нам у спадок лишили наші попередники», – наголосив на початку засідання начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець.

Учасники колегії відвідали дендропарк Глухівського лісгоспу, ознайомились з комплексом робіт підприємства по охороні лісу від пожеж та побували у цеху переробки деревини, де, нарощуючи виробничі потужності, щойно встановили нове обладнання. Яке, за словами директора лісгоспу Василя Кацалапа, дасть можливість виготовляти пиломатеріал обрізнийвисокої якості, конкуренто спроможний на експортному ринку деревини, та на 20% збільшити об’єм випуску готової продукції.

Перебуваючи у Шосткинському лісгоспі, учасники колегії відвідали Собицьке лісництво. У лісництві прибулі ознайомились з практикою лісгоспу по вирощенні якісного садивного матеріалу. Побували на плантаціях лісових культур – захисних насадженнях – створених у 2009 році на деградованих після сільськогосподарського використання землях. Побували на ділянках лісових культур – сосни звичайної – відновлених після пожежі у 1980-1982 роках та на плантаціях географічних культур, закладених у 1910-1916 роках видатним лісоводом професором В.Д. Огієвським. Оглянули розробку рубки головного користування, де відбувалось відвантаження та відправка кругляку. А також ознайомились з роботою нової лінії, що встановлена у цеху переробки деревини Воронізької мехлісодільниці лісгоспу. Лінія пущена в дію у грудні минулого року, та на сьогодні вже вийшла на свою виробничу потужність. « Це чотири основних верстати, які повністю забезпечують технологічний процес для отримання пилометріалу обрізного різних розмірів. Потужність лінії при середньому навантаженні до 60 м3 готового пилометріалу за зміну», – прокоментував роботу нового обладнання директор Шосткинського лісгоспу Микола Бут. – «На сьогодні 50% ділової деревини ми переробляємо у власних цехах, що в умовах мораторію на експорт лісу-кругляка забезпечує фінансову стабільність підприємства, своєчасну та в повному обсязі сплату податків до бюджету», – повідомив він.

У ході пленарного засідання учасники колегії обговорили питання лісовідновлення, зокрема, найбільш ефективні методи збереження насіння, поділилися практикою вирощування сінців головних лісоутворюючих порід та досвідом удосконалення процесів переробки деревини.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ