На Сумщині хвойні насадження охороняє 76 рейдових груп

Зазвичай, у передноворічний період плантації новорічних деревець перебувають під посиленим наглядом лісових охоронців.

І хоча зі зрозумілих причин цьогорічна підготовка до зустрічі нового року проходить не так жваво, як завжди, сумські лісівники не втрачають пильність. 76 рейдових бригад  вже виїхали на охорону хвойних.

Рейдують бригади не лише плантації новорічних деревець, на яких вирощуються сосни і ялинки спеціально для продажу, а й звичайні масиви хвойних. Адже, за словами лісових охоронців, любителі «дешевих» новорічних атрибутів в основному люблять «підживитись» саме у звичайних масивах хвойних, де ростуть вже сформовані дорослі дерева. Але, щоб взяти додому помірне деревце, останні просто зрізують його верхівку, чим дуже шкодять лісу.

Щодо спеціальних плантацій новорічних деревець, то лише у цьому році сумські лісівники заклали таких 11,9 га. Загалом же в області нараховується 250 га таких плантацій, з яких на 75 га деревця 3-5 річного віку, що вже поспіли до продажу: невеличкі і компактні, є зі спеціально сформовано кроною, що додає дереву природної пишності, є і звичайні.

До роботи у 76 бригадах задіяні 253 чоловіки, з яких 217 чоловік – це державна лісова охорона, 20 представників поліції,  6 – держекоінспекції та інші. На сьогодні вже загалом провели 138 рейдів.

Найбільш активно по  кількості проведених рейдів працюють бригади у Лебединському, Конотопському та Сумському держлісгоспах. Тростянецькі ж лісівники вже встигли спіймати любителя дешевої наживи «на гарячому». За три незаконно зрубаних деревця останньому доведеться викласти понад 2 тис грн.

Лісівники говорять, що якщо б цей порушник придбав ялинку чи сосну легально, то заплатив би за таку кількість рівно у 10 разів менше! То ж ще раз наголошують, що краще з охоронцями новорічних дерев не шуткувати, адже штрафи за самовільно зрубані дерева чималі. Приміром, за півтораметрове деревце, враховуючи штраф та шкоду лісу, доведеться викласти мінімум 1110 грн, за двохметрове – до двох тисяч. Тоді як ринкова вартість метрового дерева стартує від 80 грн.

Приємної вам підготовки до Нового року і затишного свята, а у Новому році – Перемоги та МИРУ усім нам!