На Сумщині обробіток ґрунту під висадку лісу проводять новопридбаними механізмами

Останніми роками держлісгоспи Сумщини інтенсивно проводять оновлення парку техніки по догляду за лісом. Сучасні машини та механізми  замінюють у лісах важку й складну ручну працю, ефективно демонструють переваги у якості виконання та обсягах проведених робіт.

Цьогоріч сучасні механізми польського виробництва суттєво поповнили арсенал наявних технічних засобів держлісгоспів Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства. Нове придбання – це двовідвальний плуг з поглиблювачем LPZ, що агрегатується з трактором МТЗ 1221 В та призначений для весняної і осінньої підготовки ґрунту під посів і посадку лісових культур.

У роботі плуг і ефективний, і простий одночасно. Оснащений він двома котками, які роблять повернення пласта землі, або його придавлюють. Борозну створює спеціальний поглиблював – «зенкер» – так він називається мовою виробника. Додаткові важелі регулюють глибину його заглиблення у ґрунт, а у створеній борозні накопичуватиметься волога, яка так необхідна для укорінення висаджених росточків.

Ідею про таке придбання привіз начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець з виїзної колегії Держлісагентства на базі Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Саме там побачив у роботі цей механізм і запропонував керівникам сумських підприємств вивчити досвід колег.

– Практичний обмін досвідом з колегами дає можливість впроваджувати у лісогосподарській діяльності кращі, перевірені практики. Це ефективний підхід до організації роботи, який досить швидко дає якісний результат. Наше завдання на найближчу перспективу, щоб у кожному лісгоспі був такий плуг. Без перебільшення, за такими механізмами майбутнє. У наступному це дасть можливість створювати лісові культури вищої якості, – наголошує начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець.

Придбали плуги у Конотопському, Краснопільському, Тростянецькому та Свеському держлісгоспах за власні кошти. Попри непросту ситуацію з реалізацією лісопродукції, на капіталовкладеннях у розвиток виробничої бази вирішили не заощаджувати. Тим паче, коли мова йде про техніку для вирощування та догляду за лісом. Адже вирощувати якісний високопродуктивний ліс лісівники вважають основою своєї діяльності.

Підготовку ґрунту під осінню і весняну висадку лісу вже проводили новопридбаними механізмами. І результатами роботи більше ніж задоволені.