Цифровізуємо лісову галузь завдяки підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні

Що плануємо зробити у напрямі діджиталізації?

Перш за все варто згадати, що за останній час в Україні відбулась революція щодо можливості збору інформації про ліс. Наприклад, наприкінці минулого року ми почали проводити аналіз різноспектральних космічних знімків, які визначають «маску» лісу. Програмне забезпечення визначає межі територій, вкритих деревами, формує контури лісових насаджень. Космічна зйомка дала можливість визначити площу та стан самозаліснених ділянок, яких лише у Житомирській області знайдено 180 тис. гектарів. Нещодавно Верховна Рада України ухвалила чергові законодавчі зміни, які дають можливість переведення таких масивів у землі лісового фонду з подальшим веденням лісового господарства на цих територіях.

Наступний наш проєкт, який підтриманий UNDP Ukraine, – створення 3D-карти лісів, яка дасть змогу автоматично збирати дані про деревину (породний склад, діаметр та висоту). Технологія дистанційного зондування за допомогою лазерних імпульсів (LIDAR) вже використовується нашими колегами в інших країнах. Проєкт дозволить з дуже високою точністю розрахувати, скільки на тій чи іншій ділянці може буде заготовлено деревини. Як і електронна карта лісів, дані дистанційного зондування землі також будуть інтегровані в ЕОД.

Буде значно модернізована система обліку деревини. Включений великий модуль, якій базується на матеріалах лісовпорядкування та 3D-зображеннях, зібраних ще до заготівлі лісу. Таким чином при оформленні лісорубного квитка буде чітко визначитись «кубатура» – мінімізуватимуться маніпуляції та об’єм сірої, необлікованої деревини. Елементами системи обліку стануть пов’язані між собою електронний лісорубний квиток, товарно-транспортна накладна та сертифікат походження деревини. До речі, електронний квиток вже повністю готовий – узгоджуємо з Міністерством юстиції України та Державною податковою службою України механізми обміну даними, що дозволить податківцям паралельно з нами відстежувати виникнення і рух товару.

Детально про це написав у блозі за посиланням: https://lb.ua/blog/yurii_bolokhovets/