Віталій Ігнатченко взяв участь у зустрічі з делегацією з Туреччини

Днями з робочим візитом Сумщину відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гульдере, Перший Секретар Посольства Ількер Озсуер та координатор Турецької агенції з питань розвитку та співробітництва Джунейт Есмер.

Вони зустрілися з керівництвом області, представниками бізнесу, очільниками сумських підприємств та ректорами вишів.

Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства представив на заході перший заступник начальника управління Віталій Ігнатченко.

Він наголосив, що держлісгоспи області тісно співпрацюють з підприємствами Туреччини вже більше двох десятків років. Співпраця здійснюється за багатьма напрямками лісогосподарської діяльності. З яких один з найбільш вагомих – це експорт лісопродукції.

За роки співпраці турецькі підприємства-експортери зарекомендували себе як добропорядні і надійні партнери, які завжди виконують взяті договірні зобов’язання: вчасно здійснюють передплату за продукцію і регулярно надають транспорт для її відвантаження.

У 2021 році сумські держлісгоспи відвантажили турецьким споживачам близько 18 тисяч кубометрів пиломатеріалу на суму 2,6 мільйонів доларів США.

«У цьому році внаслідок військової агресії Російської Федерації відбулось значне зменшення ринку пиломатеріалів в Україні. По причині того, що Сумщина межує з Росією, багато підприємств-покупців відмовляється співпрацювати з деревопереробними підприємствами області, у тому числі й з держлісгоспами. На противагу іншим, підприємства-експортери Туреччини знаходять можливості для продовження співпраці з нами і продовжують купувати пиломатеріали в нашому регіоні.  Лише за 8 місяців цього року турецькі експортери придбали у держлісгоспів майже 8,5 тисяч кубометрів пиломатеріалу на суму 1,5 мільйонів доларів США. А це досить вагомий внесок, і не лише в економіку лісових господарств, а й області в цілому», – зазначив Віталій Ігнатченко.

Також він наголосив, що вже понад 10 років Кролевецький структурний підрозділ Конотопського держлісгоспу успішно використовує на виробництві турецьке обладнання. Лінія по випуску паркетної ламелі «Сабрі Урман» турецького виробника дає можливість випускати якісну продукцію, конкурентну на експортному ринку.

Поряд з цим, Віталій Ігнатченко нагадав, що вже не перший рік діє угода про співробітництво з турецькими колегами у галузі лісового господарства і на урядовому рівні. У рамках цієї угоди у 2018 році Генеральний директорат лісового господарства Туреччини надав державному спеціалізованому лісозахисному підприємству «Харківлісозахист» сучасне  лабораторне обладнання, за допомогою якого були вирощені мурахожуки, як елемент інтегрованого захисту лісу проти короїдів.

«Саме тоді держлісгоспи Сумщини стали піонерами у випробуванні цієї біологічної зброї. Перша партія комах була оселена на площі 80 га у лісових масивах Охтирського лісгоспу. У 2019 році турецькі колеги відвідали Сумщину, щоб дати оцінку досвіду випуску ентомографів у лісові насадження. Сподіваємось і на подальшу тісну та плідну співпрацю з підприємствами Туреччини», – підкреслив перший заступник начальника.