Юрій Болоховець: Рекреаційні пункти – чудовий варіант проведення часу з родиною в лісі!

Зараз майже по всій країні діє заборона відвідування лісу. Це питання регулюється на рівні обласних військово-цивільних адміністрацій.

Ми розуміємо обурення громадськості. Такі обмеження введені, у першу чергу, через воєнний стан. Із зрозумілих причин, не буду уточнювати локації, але частина лісу замінова. Так, навіть там, де не велися бойові дії. Окупанти заходять на територію України якраз через лісові дороги і стежки. Мінування – це дієвий спосіб зупинити ворога.

Крім того, частина лісу, де тривали бої, не розмінована. Це достатньо тривалий процес. Навіть після того, як сапери розмінували території, 12 лісівників, маючи дозволи на пересування лісом, підірвалися на мінах. 5 із них, на жаль, загинули.

Друга причина обмежень на відвідування лісу – високий рівень пожежної небезпеки. Підняти в небо вертоліт і загасити пожежу сьогодні неможливо, знову ж таки, через воєнний стан. Як правило, більшість лісових пожеж трапляється саме через людську недбалість. Зараз не час ризикувати. Потрібно берегти ліс від вогню як ніколи раніше.

Лісівники пропонують альтернативу і запрошують всіх відвідувати пункти рекреації. Таких близько 1500 тисячі по всій країні. Навіть в умовах війни продовжується будівництво зон відпочинку.

«Як на мене, це прекрасний варіант, щоб безпечно провести час в лісі і не нашкодити природі.

Кожен рекреаційний пункт – це сучасні альтанки, кухня, зручні печі, місця для відпочинку з підведеною водою та дитячі майданчики. Все це обов’язково захищено мінералізованими смугами, щоб унеможливити пожежі», – говорить Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

Такі пункти розташовані вздовж трас. Знайти зручний для себе варіант можна на карті https://forestry.org.ua/offer/pub21/uk-1/.

Щодо грошей, то відвідування, звичайно, абсолютно безкоштовно. Адже лісгоспи облаштовують зони відпочинку із власних бюджетів.

«Тож запрошуємо в гості! Головне – це безпечно і комфортно», – наголошує Голова Відомства.