Сумські держлісгоспи у 2021 році спрямували на охорону праці понад 15 мільйонів власних коштів

Щоб убезпечити виникнення на підприємстві нещасних випадків, захистити здоров’я та трудові права працюючих, необхідно неухильно дотримуватись самим і вимагати дотримання працівниками встановлених державою вимог з охорони праці та законодавства України про працю, – про це наголосив начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець, у ході розгляду питання про охорону праці на підприємствах управління на засіданні колегії управління, яке відбулось у п’ятницю, 15 липня.

Доповідав по цьому питанню головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та маркетингу Віктор Селезень.

Він констатував, що на підприємствах управління проводиться повсякденна системна робота щодо профілактики виробничого травматизму. Значна увага приділяється покращенню санітарно-побутового забезпечення. Працюючі повною мірою забезпечені спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту, що позитивно сприяє комфортності праці. Як результат, за останні 10 років, починаючи з 2012 року, кількість нещасних випадків зменшилась майже вполовину. Зокрема останні 5 років: з 2017 року по 2022 рік – зафіксовано 3 нещасні випадки, на щастя, всі без смертельних наслідків.

У 2021 році на заходи по охороні праці було витрачено 15,8 млн грн. власних коштів підприємств (при плані 8,3 млн грн), що становить 4,3 % від фонду оплати праці. Витрати на одного працюючого склали 6,5 тис  грн.

Найбільше направили на охорону праці у Краснопільському держлісгоспі – 1,9 млн грн.

З розрахунку на одного працюючого найбільше спрямував Конотопський держлісгосп – 9,9 тис грн, що становить 6,2  % від фонду оплати праці.

У сумі витрачених коштів – приведення основних фондів у відповідність з вимогами нормативних актів, проведення працівників навчань з охорони праці та медичного огляду, забезпечення їх спецодягом та надання їм спеціального харчування.