Сумські лісівники підсумували роботу за І півріччя

У Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулось засідання колегії. Зібрання пройшло під головуванням начальника управління Віктора Чигринця.

Головне питання порядку денного – Підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств у І півріччі 2022 року.

З аналізом роботи лісогосподарських підприємств виступив заступник начальника управління Євген Фролов.

Він наголосив, що у даний час сумські держлісгоспи вимушені працювати у дуже складних умовах. Бойовими діями були нанесені значні пошкодження, як будівлям і спорудам підприємств, так і приватним оселям працівників та об’єктам інфраструктури.

У наслідок погіршення логістичної системи, спричиненої руйнуванням мостів, наявності значних площ лісових масивів, що несуть небезпеку для працівників через замінювання, та постійних провокаційних обстрілів з важкого озброєння, що відбуваються у прикордонних громадах, держлісгоспи мають проблеми із заготівлею й реалізацією лісопродукції.

Всього за І півріччя загалом реалізовано лісопродукції на суму 571,6 млн грн.

Збільшили реалізацію у порівнянні з відповідним періодом минулого року Краснопільське, Лебединське, Охтирське та Тростянецьке (твердолистяні) лісові господарства.

По решті підприємств спостерігається негативна динаміка. Найбільш складана ситуація на півночі області, зокрема по Свеському та Шосткинському (хвойним) держлісгоспам.

Попри непрості економічні умови, підприємства максимально зберегли колективи і забезпечили працівників достойною заробітною платою. Середньомісячна заробітна плата у цілому склала 18 тис. грн.

Поряд з цим держлісгоспи вишукують можливості для інвестування коштів у розвиток власної виробничої бази. На будівництво, придбання та капітальний ремонт основних засобів загалом було спрямовано 17,8 млн грн. Основний акцент було зроблено на оновлення пожежного інвентарю та технічних засобів по догляду за лісом.

По деяким підприємствам, таким як Лебединське і Тростянецьке, це були вимушені придбання, так як значна частина технічних засобів і інвентарю була викрадена ворогом під час окупації.

Щодо Тростянецького лісгоспу, то інвестиції підприємства у порівнянні з минулим роком навіть зросли, адже лісгосп вимушений спрямовувати значні кошти у відбудову зруйнованих і пошкоджених об’єктів.

Також держлісгоспи забезпечили 100 % виконання фінансових зобов’язань перед Державою.

До зведеного бюджету і Державних цільових фондів сумські лісівники загалом спрямували 253,2 млн грн податків, зборів та обов’язкових платежів, сплативши з кожного кубометра заготовленої деревини 1086 грн податку.

Податок з кожної гривні реалізованої продукції склав 44 %. Більше за середньообласний сплатили у Тростянецькому (46 %), Конотопському (48 %) та Краснопільському (50 %) держлісгоспах.

У цілому ж за підсумками півріччя, у порівнянні з початком року, спостерігається збільшення на 11 % коштів на рахунках держлісгоспів, або 14,4 млн грн, що говорить про економічно обґрунтоване господарювання.

У співдоповіді виступили перший заступник начальника управління Віталій Ігнатченко та заступник начальника управління Олександр Забара.

Підсумовуючи аналіз, начальник управління Віктор Чигринець зупинився на питаннях виконання програми Президента «Зелена країна», зокрема забезпечення держлісгоспів якісним садивним матеріалом. А також акцентував увагу директорів на їх особистій відповідальності за забезпечення населення дров’яним паливом та наголосив на постійному пошуку шляхів ефективного і раціонального господарювання.