48 тисяч новорічних деревець від сумських лісівників чекають на своїх господарів

Цьогоріч у передноворічний період сумські лісівники готові запропонувати своїм покупцям 48 тисяч лісових деревець. Ялинки звичайні та голубі, сосни звичайні та кримські, ялинки та сосни з формованою кроною – асортимент новорічних атрибутів, які прибудуть з лісових на ринкові площі міст та селищ, або займуть місця на Ялинкових базарах самих держлісгоспів.

За статистикою, більшість людей віддає перевагу саме зрізаному хвойному деревцю.

Поряд з цим, не перший рік триває полеміка про те, чи варто торгувати живими ялинками та соснами, адже, за думкою горе-захисників природи, це знищує наші легені-ліси і передноворічні клопоти лісівників, пов’язані з підготовкою хвойних святкових атрибутів, вони вважають справжньою шкодою для природи.

Це не так. Спробуємо пояснити, чому ми так вважаємо:

  • У сумських держлісгоспах новорічні деревця вирощуються на спеціальних ялинкових плантаціях, які так і називаються «плантації новорічних ялин». Вони більше схожі на грядки, ніж на ліс. У цьому році сумські лісівники створили  24,9 га нових плантацій.  Загалом у області 251,5 га таких плантацій.
  • Збір «новорічного урожаю» з таких плантацій відбувається у віці деревець від 4 до 7років.
  • В основі створення таких плантацій лежить економічна складова,  адже час дозволяє за 80 років (це середній час росту дерева) зібрати на одній ділянці такий «ялинковий урожай» щонайменше 15 разів.
  • При умові стовідсоткової реалізації всього вирощеного у такий  спосіб товару дохід підприємства в 5-7 разів перевищуватиме дохід, отриманий від реалізації стиглого лісу з такої ж  площі.

Також ялинки та сосни заготовлюються під час проведення заходів догляду за лісом, то ж критики використання живих деревець повинні розуміти, що  від такої діяльності лісівників ні в якому разі не може бути шкоди лісу, а навпаки – це один з необхідних етапів у довготривалій справі вирощення здорового якісного лісу.

Тому, якщо перед вами постало питання, якому деревцю надати перевагу: штучному чи живому, не вагайтесь ні хвилини – вибирайте живе деревце!  Ще б пак! Адже лісове деревце додає оселі неповторного шарму, наповнюючи її запахом хвої. Летючі речовини, які воно виділяє  – це фітонциди, вони здатні очистити повітря і, до речі, навіть позитивно вплинути на нервову та серцево-судинну систему.

Приємної вам підготовки до Нового року!