У цьому році держлісгоспи області на 10 % збільшили обсяги заготівлі лісового насіння, – Віктор ЧИГРИНЕЦЬ

У понеділок, 4 жовтня, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор ЧИГРИНЕЦЬ відзвітував про виконання в області Указу Президента України № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження і відтворення лісів» на апаратній нараді в Сумській обласній державній адміністрації.

У своєму виступі він зазначив, що указом передбачено започаткування з 2021 року реалізації екологічної ініціативи  «Зелена країна», відповідно до якої: за три роки в Україні висадять 1 мільярд нових дерев, а за 10 років площа лісів в Україні збільшиться на 1 мільйон гектарів.

Дольова участь Сумщини у президентській програмі – 36 тис га нових лісів, або понад  200 млн дерев. Це дасть можливість досягти в області оптимального рівня лісистості – 20%. е дасть можливість досягти в області оптимального рівня лісистості – 20%. На даний час лісистість області складає 17,9 %.

«Щоб втілити в життя президентські ініціативи, ще треба багато над чим попрацювати.  Перше, це збільшення потужностей лісгоспів у вирощенні якісного садивного матеріалу. На сьогодні у розсадниках держпідприємств в рік вирощується в межах 10-12 мільйонів сіянців. Опрацьовуючи питання збільшення кількості садивного матеріалу, вже у цьому році держлісгоспи області збільшили на 10 % обсяги заготівлі лісового насіння. Якщо раніше ми заготовляли 22 т насіння головних лісо утворюючих порід, то тепер ми плануємо заготовити до 25  тонн. Це у наступному році дасть змогу збільшити кількість сіянців до 20 млн штук сіянців. Але головне питання, яке є дійсно складним, і не є нашою компетенцією, це наявність земель для заліснення», – наголосив Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.

Він доповів, що у ході проведеної спільної роботи спеціалістами держлісгоспів спільної з місцевими територіальними громадами було виявлено 1146 га земельних ділянок самозаліснених та придатних для створення нових лісів з перспективою передачі їх державним лісогосподарським підприємствам.

Після звернень держлісгоспів до голів ОТГ про надання дозволів на розробку проектів землеустрою на згадані земельні ділянки, позитивних відповідей отримали на 949 га, з яких самозаліснених земель – 723 га та 22,6 га – це землі, які потребують заліснення. Решта – 197 га земель, – або громади залишають собі, або вже розорані.

100 га з облікованих земель вже прийняті в склад державного лісового фонду: Роменський лісгосп – 85 га (Андріяшівська ОТГ) та Лебединський лісгосп – 15 га (Лебединська ОТГ).

Крім того, за дорученням Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України проведено обстеження через публічну кадастрову карту, у тому числі і з виїздом в натуру, консервованих земельних ділянок з перспективою приєднання їх до складу земель держлісгоспів. Таких земель було виявлено 498 га.

Таким чином на сьогодні в області знайдено 1500 га земель, придатних для лісовирощування.

Також начальник управління окремо зупинився на громадських ініціативах Програми: загальнодержавній акції «Створюємо ліси разом».

«В рамках Програми, починаючи з 1 жовтня, в області триває загальнодержавна громадська акція «Створюємо ліси разом». Разом з громадськістю ми плануємо висадити ліс на площі 41 га. У Краснопільському та Лебединському лісгоспах висадка лісу здійснюватиметься вже на нових землях. 8 жовтня на базі Великобобрицького лісництва Краснопільського лісгоспу пройде головний обласний захід Акції», – повідомив Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.