Віктор Чигринець: Всі завдання річної програми виконані, а це значить, що попереду нові плани та нові звершення

P1010013.JPG

На засіданні колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства сумські лісівники відзвітували за рік, що минув, та окреслили перспективи діяльності у новому році.

Про фінансово-господарську  діяльність держпідприємств, що координуються обласним управлінням, доповів  заступник начальника Євген Фролов. У своїй доповіді він наголосив, що у цілому, за підсумками року всі державні підприємства управління забезпечили стабільну роботу, виконали всі гарантії перед працівниками з оплати праці й бюджетами всіх рівнів зі сплати податків та зборів.

Далі Євген Фролов детально проаналізував річну роботу лісгоспів за напрямками діяльності.

Відтак, виконані всі планові показники по лісогосподарській діяльності. Відтворення лісів проведено на площі 1388 га (112% до плану). Створено близько 32 га плантацій новорічних ялин. Переведено у вкриті лісом землі 1572 га лісових культур, 12 га захисних насаджень та 127 га природного поновлення та посіяно майже 10 га лісових розсадників. Заходи з формування і оздоровлення лісів виконані на 104 % по ліквідній масі. Заходи по догляду за лісом виконані на 103 % по площі та на 100% по ліквідній масі, у тому числі заходи догляду у молодняках виконані на 104 % по площі.

Всього впродовж року підприємства заготовили 817 тис. м3 деревини, 41 % (або 335, 8 тис. м3) якої заготовлено під час проведення заходів догляду за лісом та 481,2 тис.м3 (або 59 %) – головне користування.  Краснопільське, Роменське та Сумське держпідприємства зменшили обсяги заготівлі деревини.

«Особливе місце у роботі лісгоспів займає переробка. Модернізуючи виробничі процеси підприємства значно розширили свої виробничі потужності, що дало можливість суттєво збільшити обсяги переробки. Загалом у власних цехах перероблено 210,7 тис.м3 деревини, що на 30,7 тис.м3 більше від показника попереднього року. У цьому питанні слід відзначити роботу Кролевецького, Середино-Будського Свеського та Шосткинського держлісгоспів. 43 % від загального обсягу заготовленої деревини переробили у Кролевецькому підприємстві, що є найбільшим показником по області, 42,3% – у Середино-Будському лісгоспі, 41,6 % – у Свеському та 38,7 % – у  Шосткинському лісгоспах. Відповідний загальний показник по управлінню склав 25,8 %», – акцентував Євген Фролов.

У порівнянні з попереднім роком на 15,5 млн. грн., або 1,5 % зросла сума реалізації та склала 1033,4 млн. грн. Збільшення обсягу реалізованої продукції до відповідного показника за минулий рік забезпечили Свеський (+11%), Глухівський (+9%), Шосткинський (+8%), С-Будський (+5%), Конотопський (+3%), Роменський (+3%), Кролевецький (+2%) та Краснопільський (+1%) лісгоспи.

Аналізуючи джерела доходів підприємств, заступник начальника відзначив, що поряд з основними джерелами надходжень лісгоспи отримали 29,5 млн. грн. доходів від ведення діяльності, не пов’язаної з основною. З них 2,3 млн. грн. отримано від реалізації новорічних ялин – найкраще у цьому питанні спрацювали Охтирський, Тростянецький, та Сумський лісгоспи. 2,1 млн. грн. склала виручка від реалізації декоративного посадкового матеріалу і саджанців декоративних порід, найкраще у цьому питанні спрацювали Роменський та Тростянецький лісгоспи, також Тростянецький лісгосп отримав  860 тис. грн. від роботи рекреаційної ділянки «Лісовичок». 4,5 млн. грн. склав загальний дохід Свеського та Охтирського лісгоспів  від реалізації пелет і паливної тріски.

Зароблені кошти підприємства вкладають у розвиток власного виробництва. Впродовж року загалом інвестували 29,9 млн. грн. при плані 25,2 млн. грн. Фінансовий план з капітальних інвестицій виконали всі держлісгоспи, але найбільше інвестували у Роменському (4,3 млн. грн.), Конотопському (4,0 млн. грн.) та Свеському (3,1 млн. грн.) господарствах.

На оплату праці штатних працівників підприємства області спрямували понад 270 млн. грн. Рівень середньомісячної заробітної плати зріс на 5 % (або 564 грн.) у порівнянні з 2019 роком і склав 12,8 тис. грн.. Ряд підприємств мають рівень заробітної плати вищий за середньо обласний, найвищий – у Тростянецькому лісгоспі – 16,8 тис. грн.

Заслуговує на позитивну оцінку податкова політика сумських підприємств. Впродовж звітного періоду лісгоспи загалом сплатили до бюджетів усіх рівнів і Державних цільових фондів 455,3 млн. грн., що на рівні минулого року. З розрахунку на кубометр заготовленої деревини сума податку склала 557 грн. та 0,44 грн. з кожної гривні реалізованої продукції.

Підсумовуючи доповідь, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець відзначив результативну роботу підприємств за всіма напрямками лісогосподарської діяльності та націлив керівників на плідну роботу підприємств у прийдешньому році.

«Всі завдання річної програми виконані повною мірою. А це значить, що попереду нові плани і нові звершення!», – підвів риску у засіданні колегії Віктор Чигринець.