Шкільне лісництво «Нескучанське»

 При ДП «Тростянецьке ЛГ» активна діє шкільне лісництво «Нескучанське» Тростянецької ЗЗСО №2 Тростянецької міської ради. З метою організації виховного процесу лісгоспом для шкільного лісництва запроваджені програми з основ лісівництва, для учнів створений навчальний клас під відкритим небом, обладнаний кабінет для навчання лісової справа при музеї лісу, а також куточки охорони природи на території закріплені за шкільним лісництвом, прокладено маршрут навчання – пізнавальної екологічної стежки. Ліс – не просто зелений друг людини – це культура поколінь.

Ми користуємось тими дарами природи, які передали у спадок наші діди і прадіди. Те, як господарюємо в лісах, що залишили після себе по-справжньому нащадки оцінять у майбутньому. Лісівники Тростянеччини покладають великі надії на учнівське лісництво, ми вважаємо їх своїми вихованцями і надійною зміною.

На протязі нового навчального року було проведено ряд заходів щодо навчально-виховного і ви робітничого процесу, з дотриманням всіх  санітарно – гігієнічних норм .

10 вересня нарешті пролунав перший дзвоник та покликав на урок й учнів шкільного лісництва Нескучанське Тростянецької ЗЗСО № 2 Тростянецької міської ради. За довгий піврічний карантин діти засумували за своїм лісовим класом під відкритим небом, за гомоном пташок та мальовничою галявиною, за цікавими та пізнавальними заняттями. До вітання з нагоди свята Першого дзвоника долучилися директор закладу Бурлака С. М., директор ДП «Тростянецьке ЛГ» Зубко В. І., помічник лісничого Красніков М. О., та керівник шкільного л-ва Ворона К. В. Чудовим портретом Т. Г. Шевченка, який подарувало лісгосп, тепер зустрічає в фойє закладу своїх учнів, вчителів, працівників закладу та гостей. Вдячні, наповнені ентузіазмом, діти з нетерпінням чекають наступних занять у лісовій школі.

Розпочалися заняття у лісовій школі із Всесвітньої акції «Очистимо планету від сміття». Прибираючи екологічну стежку в урочищі Нескучне на чолі із помічником лісничого Красніковим М. О. та керівником шкільного лісництва Вороною К. В., діти мали змогу не лише допомогти природі, а й помилуватися її самобутньою красою, вдихати на повні груди свіжого лісового повітря.

Окрім теоретичних знань у класі діти на практиці могли використати набуті знання. Так була проведена екскурсія на чолі із помічником лісничого Красніковим М. О. де діти ознайомились із основними лісо утворюючими породами, різноманітністю плодів та насіння лісових культур, поповнили колекції та гербарії.

17 жовтня кожен мав змогу зробити свій внесок у майбутнє країни. Всеукраїнська акція «1000000 дерев за 24 години» об`єднала Тростянецьке лісове господарство та учнів шкільного лісництва. У рамках акції було висаджено дендропарк та оформлена чудова альпійська гірка на території  ЗЗОС №2 Тростянецької міської ради. Учням подобається навчатись веденню лісової справи.

Шкільне лісництво – трудове об`єднання старших і середніх класів, які працюють в лісі місцевого лісництва і вчителів. В роботі шкільного л-ва реалізується головна мета в тісному спілкуванні з природою, закріплюється природничо – наукові зв`язки природного комплексу, виховується екологічна грамотність.

Наше шкільне л-во «Нескучанське» засноване в 1969 році і в тому році відзначило свій 50-ти річний ювілей.

Завданням шкільного л-ва є допомога підприємству ДП «Тростянецький лісгосп» займатися лісовим господарством:

  • проведення заходів з охорони лісів;
  • участь в посадці і посівах лісу;
  • вирощування посадкового матеріалу;
  • виготовлення та розміщення годівничок та шпаківень;
  • приймання участі в різних природо – охоронних заходах.

Велике значення учнів до лісу, має значення знайомство з природою і життям лісу – екологічна стежина по ділянці лісу в 5 кварталі Нескучанського л-ва. Маршрут має назву «Ввійди в ліс другом». Перш за все вона має навчальний характер.

І в подальшому буде проводитися робота по вихованню та навчанню лісової справи учнів шкільного л-ва лісівниками лісгоспу.