У І кварталі Сумські держлісгоспи на 27 % збільшили переробку деревини у власних цехах та сплатили 130 млн. грн. податків

Попри непрості умови праці, викликані карантином, підприємства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства динамічно спрацювали у І кварталі й вийшли на кінець кварталу з позитивними показниками. Про це наголосив у ході підсумкової колегії, яка днями відбулась в on-line режимі, начальник управління Віктор Чигринець.

Весняні плани з лісокультурного виробництва виконані у повному обсязі.

На 127 % виконані плани з відновлення лісу. Підприємства відновили понад 1000 га та висадили більше 7 мільйонів дерев. У Кролевецькому, Краснопільському та Шосткинському лісгоспах загалом створено 10,3 га захисних насаджень. Наразі висівається лісове насіння та вже розпочато проведення доглядів за молодим лісом. Витрати на ведення лісового господарства склали 70,3 млн. грн., що на 9,5 мільйонів більше ніж у минулому році.

Понад 3 мільйони гривень склали витрати підприємств на заходи з охорони праці. Це питання завжди на чільному місці у роботі лісгоспів. А у ключі нинішньої ситуації, набуло особливої актуальності.

Серед важливих превентивних заходів, проведених лісгоспами у попередженні розповсюдження коронавірусної інфекції – регулярне проведення дезінфекційних заходів, провітрювання службових приміщень, запроваджений щоденний температурний скринінг працівників, посилена інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання санітарно-гігієнічних норм. Всі працівники повною мірою забезпечені засобами індивідуального захисту: маски, респіратори, дезінфікуючі засоби тощо.

Аналізуючи дане питання начальник управління окремо зупинися на ситуації, яка виникла у зв’язку з коронавірусом у Кролевецькому лісомисливському господарстві.

«На сьогодні серед 13 наших підприємств та апарату управління спалах коронавірусу був зафіксований лише у Кролевецькому господарстві. А це, як відомо, один з китів переробки деревини. Дякуючи підтримці діючої влади у особі голови Кролевецької ОТГ Олександра Бобровицького, роботі адміністрації лісгоспу та свідомості самих працівників, стрімкого поширення хвороби серед колективу вдалося запобігти. Весь лісгосп на тиждень відправлявся на повний карантин. Працівники, які контактували з хворим, перебували на карантині по 10-14 днів, у залежності від настанов сімейних лікарів. Голова ОТГ надав допомогу лісгоспу у проведенні дезінфекції приміщень, на це було виділено 30 л дезінфікуючого розчину, та передав 2 тис. медичних масок для працюючих. А головне – підтримав колектив психологічно й став на його захист, коли підвищився градус громадського тиску. Це дало змогу не лише господарству зберегти понад 300 робочих місць та у повному обсязі виконати виробничу програму, а й відіграло суттєву роль у виконанні загальнообласних планів з переробки деревини», – зазначив Віктор Чигринець.

За підсумками кварталу, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, лісогосподарські підприємства збільшили переробку деревини у власних цехах майже на 12 тис. кубометрів деревини, або 27 %.

Штатна чисельність працівників та середньомісячний рівень заробітної плати залишились у межах минулого року, а сума сплачених державі податків суттєво зросла. Лісгоспи забезпечили безперебійну і повну сплату всіх податкових платежів. Всього до бюджетів усіх рівнів і державних цільових фондів надійшло майже 130 млн. грн.. (це на 13,5 млн. більше у порівнянні з минулим роком), 42 млн. грн.. з яких сплачено до місцевих бюджетів.

Наостанок, начальник управління підбив підсумки трудового суперництва. Так за результатами роботи у І кварталі І місце посіли тростянецькі лісівники, на ІІ місці – Роменський лісгосп, ІІІ місце здобув Краснопільський лісгосп.