Ліси Сумщини на лісовій карті України

Ліси Сумщини займають особливе місце на лісовій карті України. Незамінна їх роль і значення не тільки як економічного фактору, матеріального джерела задоволення потреб суспільства в деревині, інших продуктах, а також надзвичайно важливі водоохоронні, кліматорегулюючі, ґрунтозахисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, естетичні та інші корисні властивості.

Загальна площа земель лісового фонду області становить 452,1 тисяч гектарів, з яких вкрито лісовою рослинністю 425,0 тисячі гектарів, лісистість території складає 17,9 %.

Довідково, на час створення області площа лісів становила 384,5 тисячі гектарів. І за 70 років зросла на 67,6 тис. га. Це яскраве підтвердження професійності і самовідданої праці багатьох поколінь лісівників Сумщини.

Значна частина лісового фонду області розташована в зоні Північного Українського Полісся, до якої належать Середино-Будський, Шосткинський, Ямпільський та Глухівський райони, менше в зоні Лівобережного лісостепу: Охтирський, Лебединський, Тростянецький, Роменський, Краснопільський та інші райони.

Завдяки сприятливим природним умовам деревні та чагарникові породи нараховують понад 120 видів.

Із деревних порід переважають сосна – 39.5%, дуб -38.4%, береза -5.5%, ясен -5.1%, вільха -4.4%, осика – 2.0 %, липа – 1.6%, інші – 3.5%.

Із чагарникових порід переважають ліщина, бруслина європейська, бирючина звичайна, калина звичайна, дерен, маслинка вузьколиста та інші.

Середній вік насаджень 68 років, запас деревини – 112,5 млн.м 3.

Як у цілому в Україні, ліси Сумської області перебувають у віданні багатьох користувачів.

Основними є державні підприємства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України, у їх віданні 285,7 тис. га, або 63,2 %.

Ліси комунальної власності – 154,1 тис. га, або 34,1%, де господарюють підприємства «Сумиоблагроліс».

Інші міністерства і відомства /екології, транспорту, Міноборони/ – 12,3 тис. га, або 27,1%.

За запасами деревини Сумська область належить до лісоресурсних. За площею лісів посідає дев’яте місце серед областей України.

Основне завдання сумських лісівників – розширене відтворення лісів, тобто створення нових лісових насаджень в обсягах, що перевищують їх вирубання.

У період цьогорічної весняної кампанії з садіння лісу сумські лісгоспи планують відновити близько 1000 га лісу. Наразі вже відновлено близько 700 га.