ВБЕРЕЖЕМО ЛІС ВІД ВОГНЮ!

Весна щойно розпочалася, а в лісівників ДП «Тростянецький лісгосп» уже настає «гаряча пора». З першим таненням снігу, спостерігаються підпали сухої трави на узбіччях доріг, очерету на болотах, що створює загрозу їх перекинення до лісових масивів. Іншим лихом стали смітники побутових відходів, що спалахують від будь-якої іскри. Ліс практично беззахисний перед вогнем. І те, що роками створювали лісівники може зникнути всього за кілька годин. Весною в лісах частіше виникають низові пожежі, висота яких досягає до двох метрів, а температура у вогнищі горіння складає 400-900градусів. Найнебезпечніші верхові пожежі, особливо у соснових масивах, де швидкість поширення вогню у вітряну погоду досягає 25-30км за годину, а температура перевищує 1000градусів.

У стихії лісових пожеж згорають не тільки цінна деревина, продукти лісу, а й тварини і птахи. Саме цієї пори з’являється молодняк зайця, повертаються птахи до боліт, куріпки гніздяться на землі, оживають мурашники.

Тому здавалося б, така дрібниця як підпал сухої трави, може призвести до трагічних наслідків. Тим паче, що жодної користі для ґрунту таке вигорання не приносить, навпаки порушується процес ґрунтоутворення, вигорають мікробіологічні комплекси – таким чином продуктивність флори і фауни втрачається.

Загальний збиток, який щорічно завдають лісові пожежі екології, підрахувати в грошах неможливо: це і кисень, що згорів, і пошкодження органічного шару ґрунту, і кислотні дощі, й ерозії.

ДП «Тростянецький лісгосп» нагадує, згідно з законодавством, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність та відшкодування винуватцями завданих збитків.