В мисливських угіддях ДП «Тростянецьке лісове господарство» було проведено облік диких мисливських тварин

19.02.2020р. голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький звернувся листом до обласних управлінь, лісомисливських господарств та користувачів мисливських угідь щодо забезпечення відкритості проведення обліку мисливських тварин.

«З метою розвитку мисливського господарства Державне агентство лісових ресурсів просить забезпечити належне ведення моніторингу мисливських тварин та рекомендує користувачам мисливських угідь, під час проведення обліку мисливських тварин, залучати представників державної лісової охорони, Держпродспоживслужби, обласної державної адміністрації, Держекоінспекції, громадськості та засобів масової інформації», – йдеться у листі.

4 лютого 2020 року на території мисливських угідь ДП «Тростянецький лісгосп» було проведено облік диких тварин, що перебувають в стані природної волі. В ньому приймали участь: головний спеціаліст відділу «Природно-заповідного фонду та довкілля» Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації Вертель В.В., начальник Тростянецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Шаповал С.Б., мисливствознавець ДП «Тростянецький лісгосп» Мироненко С.В. лісничий Краснянського лісництва Григор’єм С.І., лісничий Нескучанського л-ва Овчаренко А.О., ст.єгер Краснянського л-ва Овчаренко М.О..

Облік проводився в двох єгерських обходах, в двох лісництвах при температурі повітря  0 ℃, за відсутності снігового покриву.

За основу обліку взято метод підрахунку тварин по слідах в місцях підгодівлі. Було в натурі обстежено 10 підгодівельних майданчиків.

Сніговий покрив відсутній, але сліди диких тварин на не замерлому грунті дозволили достовірно виявити кількість підходів тварин до місць підгодівлі та визначити вид тварин.

Відповідно даних польового обліку в господарстві виявлено наявність слідуючих диких тварин:

Кабан – 0 голів

Козуля – 115 голів

Заєць – 3 голови

Відповідно даних облікових карток спостереження за дикими тваринами в місцях підгодівлі, концентрації, чисельність основних видів мисливських тварин в господарстві складає:

Олень – 2 голови

Кабан – 1 голова

Козуля – 174 голови

Заєць – 4 голови

Лисиця – 2 голови