ВІКТОР ЗУБКО: «ЗБЕРІГАЮЧИ ЛІС, МИ ДБАЄМО ПРО МАЙБУТНЄ…»

Тростянецький лісгосп яскравий приклад успішного функціонуван­ня державного підприємства, де працюють справжні професіонали. Давні лісокультурні традиції, закладені ще в XIX столітті, тут не тільки зберігаються, а й знаходять втілення в нових проектах та програмах. За виконанням виробничих показників підприємство впевнено утри­мує лідируючі позиції серед лісогосподарських підприємств області.

У 2019 році ДП «Тростянецький лісгосп» проведено лісовідновлення на площі 73 га, створено нових захис- них насаджень на площі 10 га, висіяно розсадників на площі 0,54 га, побудовано 1,5 км лісової дороги з твердим покриттям. Загальний дохід від реалізованої продукції за 9 місяців 2019 року склав майже 85 мільйонів гривень; до державного бюджету перераховано 44 мільйони гривень податків. ЗУБКО Віктор Іванович, директор ДП «Тростянецький лісгосп», з гордістю демонструє кожен куточок свого господарства. Масштаби вражають: 22 тисячі га лісового фонду, 220 робочих місць, науково-дослідна установа, рекреаційна ділянка…

детальніше, екскурсія …

Більшість процесів на підприємстві – механізовані. Використовуються сучасні лісові гідроманіпулятори, які допомагають якісно й швидко проводити планові лісові роботи. За безпекою лісу стежить автоматизована система локалізації пожеж. За допомогою камер відеоспостереження вона точно визначає місце займання та прокладає найшвидший маршрут для гасіння полум’я.

На особливу увагу заслуговує розсадник лісових культур – справжня візитівка підприoмства, який створено на базі Нескучанського лісництва лісгоспу. Ошатна територія, доглянуті рядки. Кожен, навіть найвибагливіший покупець, зможе обрати для себе підходящу рослину. Вибір чималий – більше 60 видів порід декоративно посадкового матеріалу: від пурпурового барбарису до дивовижної смарагдової туї.

Для задоволення потреб якомога більшої кількості клієнтів підприємство відкрило інтернет-магазин з продажу декоративних рослин. Товари на вебсторінці: http://www.trostles.com.ua/shop/ мають чітку характеристику, опис, а також зображені в різних ракурсах. Віктор Зубко стверджує, це суттєво розширило географію продажів. Нині надходять замовлення з Дніпра, Запоріжжя, Київа.

 

На базі Тростянецького лісгоспу працює одна з найкращих в Україні науково-дослідних станцій – Краснотростянецьке відділення Українського наукового-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації. Основним напрямком досліджень o вирощування садівного матеріалу, створення лісових культур, лісова селекція та інтродукція. Дослідження проводяться на постійних і тимчасових, пробних площах. Нині перед спеціалістами відділення стоїть важливе завдання – адаптувати лісову селекцію до кліматичних змін у нашому регіоні.

Розширює уяву відвідувачів про масштаби Тростянецького лісгоспу спеціально прокладена екологічна стежка «Заповідні куточки Нескучного». Вона простягається на 4 км та триває близько 3 годин. Пролягає стежина урочищем «Нескучне» та охоплює 10 зупинок, серед яких: плантація горіха чорного, 500-річний дуб, Якубів Яр, Грот Німф та інші «родзинки» Тростянецького краю. Не залишає байдужим і рекреаційний комплекс «Лісовичок» – місце для комфортного відпочинку відвідувачів.

Цьогоріч робота тростянецьких лісівників отримала визнання на державному рівні. Литовське лісництво, де знаходиться база відпочинку, здобуло III місце у Всеукраїнському конкурсі на краще лісництво.

Важливою та невід’ємною складовою роботи Тростянецького лісгоспу o просвітницька діяльність та робота з населенням. Саме тому був створений Обласний музей лісу. Його відкриття приурочили до 70-річчя утворення Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства. Першу екскурсію у музеї провели для вихованців учнівського лісництва «Нескучанське», закладу загальної середньої освіти II-III ступенів №2 м. Тростянець. Тростянецькі лісівники подарували дітям навчальний клас під відкритим небом. У музеї представлені зразки деревини, рослин, комах, інформація про діяльність лісгоспу з моменту створення.

Для директора Тростянецького лісгоспу Віктора Зубка музей – це осередок підготовки майбутніх кадрів. Бо коли, як в не в дитинстві, закладаoться любов до природи.

«Важливо, посіяти в маленьких серцях правильне зерно, а коли воно проросте, це вже справа часу. Адже головне завдання лісівника – не зібрати урожай, який дає ліс, а залишити нащадкам це надбання, примножити лісові багатства», – переконаний Віктор Зубко.