Цікаві факти про деякі ліси

Ліси покривають майже 10% земної поверхні. Але колись вони займали цілих 50%. Більшість людей ототожнюють ліс з деревами, але поняття лісової екосистеми набагато глибше і включає безліч видів рослин, грибів, бактерій, комах, тварин, а також потоки енергії і поживний цикл.
Ліс на Північному Сентінельском острові
 
Північний Сентінельскій острів – один з Андаманських островів в Бенгальській затоці. Він знаходиться на захід від південної частини Південного Андамани і має площу 72 км ². Острів майже повністю покритий віковими деревами. Північний Сентінельскій острів батьківщина сентінельцев, аборигенів, на ньому проживають, чия поточна чисельність оцінюється приблизно між 350 і 400 чоловік. Вони відкидають будь контакти з іншими людьми поза їх цивілізації.
Криволісся
Криволісся гай соснових дерев дивної форми біля села Нове Царново в західній Польщі. Тут ростуть близько 400 дерев, викривлених біля підстави на 90 градусів. Всі рослини повернені на північ і оточені лісом з пряморастущіх сосен. Кажуть, форма дерев криволісся була створена за допомогою людських інструментів, але конкретно яким методом невідомо.
Рудий ліс
Рудий ліс це близько 10 км² дерев, прилеглих до Чорнобильської АЕС, які взяли на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу під час вибуху реактора в 1986 році. Висока доза поглиненої радіації призвела до загибелі дерев (переважно сосен) і фарбуванню їх в буро-червоний колір. Крім того, ночами спостерігалося світіння загиблих дерев, також викликане радіоактивним розпадом. Під час робіт з дезактивації території ліс був знесений бульдозерами і похований. Борозни забили піском і висадили нові пагони сосен. Сьогодні Рудий ліс залишається одним з найбільш забруднених районів. Більше 90% радіації сконцентровано в грунті.
Честнат Хіллз
 


 
Гниль каштана руйнівне хвороба, що вразила американські каштани і викликала масове вимирання лісів. Найбільший з залишилися в Америці каштанових лісів знаходиться біля Вест Салем, штат Вісконсін. Тут росте близько 25 000 каштанів. Площа лісу становить 2.4 га. Однак у 1987 р вчені знайшли в деревах гриби-паразити, що викликають гниль. Зараз фахівці намагаються зберегти ліс.
 
 
 
Море дерев
 
Аокігахара (Море дерев) лісу біля підніжжя гори Фудзі на японському острові Хонсю. Загальна площа складає приблизно 35 кв.км. Рельєф лісу включає безліч скелястих печер, а особливості розташування, зокрема густота лісу і низина, забезпечують приголомшуючу тишу. В даний час Море дерев стало відомо з двох причин: через захоплюючий вид на гору Фудзі і самогубств. Для повного підрахунку випадків суїциду статистики не ведеться, проте вже в 2004 р було знайдено 108 тіл. З метою запобігання нових самогубств місцева влада приймають ряд превентивних заходів: встановлюють таблички із зверненнями та зазначенням телефонів довіри, встановлюють відеокамери вздовж дороги і провідних в ліс стежок.
Ліс Тріллемарка-Роллагсфьелл
Тріллемарка-Роллагсфьелл природний заповідник у Норвегії. Він був створений 13 грудня 2002 р. о Тріллемарка-Роллагсфьелл зберігся стародавня дика природа Норвегії. Тут знаходяться 93 види, що знаходяться під загрозою зникнення. Це і малий строкатий дятел, і трипалий дятел, а також кукша, клинтух і беркут.
Темний ліс
Свого часу тут знаходилося невелике поселення Дадлітаун. Зараз його назва – це місто-привид. Тут давно ніхто не живе, так як кажуть, що це місце прокляте. Жителі переживали дивні видіння, незрозумілі вбивства і масові суїциди. Часто пропадали вівці і худоба. Зараз руїни Дадлітауна і Темний ліс патрулюються спеціальними групами, заарештовувати кожного, хто наважиться пройти по цій ділянці.
Арденни
Арденни, або Арденнські гори гірська система у Франції, Бельгії та Люксембурзі, що представляє собою західний край Рейнських Сланцевих гір. Арденни розташовані між долинами річок Маас, Мозель і Самбра. Схили Арденн покриті березовими, ялиновими і дубовими лісами. В силу важливого стратегічного положення Арденн в цьому районі неодноразово відбувалися битви в ході різних військових конфліктів, включаючи Першу і Другу світові війни. Сьогодні краса гір і широкі можливості активного відпочинку полювання, велоспорт, прогулянки, веслування перетворили Арденни на популярний туристичний центр.
Хойя-Бачіу
Цей ліс розташований біля міста Клуж-Напока, Румунія. За словами місцевих, це румунський Бермудський трикутник. Сам ліс був названий по імені пастуха, який зник тут разом з 200 вівцями. Місцеві жителі навіть бояться сюди ходити. А хто все ж наважиться, скаржиться на фізичний біль, запаморочення, блювоту, мігрені, опіки, подряпини, занепокоєння і інші незвичайні відчуття. Також у глибині лісу часто можна побачити таємничі круги, що світяться, які не випромінюють тепла. Деякі люди, увійшовши в Хойя-Бачіу, згадують свої минулі походи в цей ліс, але коли виходять, відразу ж забувають.
Древній ліс Вуда
У лютому 2012 р вчені з північного Китаю оголосила, що вони закінчили реставрацію стародавнього лісу, який був похований під товстим шаром вулканічного попелу біля монгольської області Вуда. Руйнування були схожі на сумнозвісний місто Помпеї. Виверження зірвало листя з гілок, поламало дерева та повно поховало ліс. Вчені змогли відновити 3048 кв. м стародавнього лісу. Вони виявили безліч вдів рослин, які раніше вважалися давно зниклими. Проте ніяких ознак тварин знайдено не було.