Громадська рада при Держлісагентстві просить владу не допустити передачу в концесію лісгоспів

Громадська рада при Державному агентстві лісових ресурсів виступає проти передачі майнових комплексів лісгосппідприємств у концесію. Про це йдеться у зверненні до Президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, голови Верховної Ради Андрія Парубія й голів обласних рад, що зачитав головуючий на засіданні громадської ради Анатолій Карпук, передають Українські Новини.

Рада виступає категорично проти концесії в сфері лісового господарства через низку причин.

“Концесія, спрямована на заготівлю спілої деревини, фактично ліквідує продуктивне вирощування лісу й призведе, як і в Росії, до відновлення вирубок другорядними породами, ніхто не захоче вкладати кошти з віддачею через 50-60 років”, – йдеться в тексті звернення.

При цьому, відповідно до тексту звернення, частка спілих лісів у балансі лісового господарства України становить 8-10%, а строк вирощування лісу до рубання становить 80-100 років, тобто найпродуктивніші ліси буде віддано в концесію.

“Практично жодна із країн ЄС не використовує концесію в лісовому господарстві й вважає її неефективною для лісу. Канада, що передала в концесію 77% спілих лісів, сьогодні не може впоратися з лісовими пожежами”, – зазначається в документі.

Окрім того, автори звернення зазначають, що у разі передачі лісгоспів у концесію люди будуть обмежені в доступі до лісових ресурсів, чим буде порушено їхні конституційні права.

Також без діла може залишитися малий і середній бізнес, що спеціалізується на деревообробці й заготівлі, переробці грибів і ягід.

Водночас зазначається, що навіть чинний закон “Про концесію” не передбачає можливості концесії лісів або держмайна лісгосппідприємств, як і не передбачає Лісовий і Земельний кодекси.

Громадська рада вважає, що Міністерству економічного розвитку й торгівлі варто було б, насамперед, зосередитися на спрощенні ведення бізнесу.

“Потребує затвердження стратегія розвитку лісового господарства, нормативні акти про порядок реалізації деревини, про державну лісову охорону, які вже напрацьовано, а не вносити резонансні рішення, у яких не буде підтримки в суспільстві”, – зазначається у зверненні.

До складу громадської ради входять представники Товариства лісівників України, Європейської Бізнес-асоціації, низки громадських організацій і об’єднань, у тому числі екологи, серед яких і Всеукраїнська екологічна ліга, а також підприємці, деревообробники, правозахисники й інші.

Як повідомляли Українські Новини, у липні Кабінет Міністрів затвердив стратегічне бачення управління державними підприємствами, що перебувають у підпорядкуванні центральних органів влади, відповідно до якого планується передати 359 об’єктів держвласності в концесію.

До подібних об’єктів відносяться аеропорти, лісові господарства, автомобільні дороги (облавтодори), зокрема міжнародні аеропорти “Бориспіль” і “Львів”.

За матеріалами: ukranews.com