За підсумками ІІІ кварталу Сумське ОУЛМГ у рейтинговому списку перше в Україні

«Враховуючи географічну віддаленість від західних кордонів та морських портів, відсутність на території області потужних споживачів та підприємств по переробці деревини, Сумщина є найменш конкурентно привабливою для споживачів деревини. Та, незважаючи на це, підприємства управління прикладають максимум зусиль для забезпечення власної економічної стабільності», – зазначив у своїй доповіді на нараді Держлісагентства начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець.

Відтак, впродовж року сумські лісгоспи відтворили 1256 га лісів, що становить 136 % до плану. На весь комплекс лісогосподарських робіт було спрямовано 138 млн. грн. власних коштів підприємств, що майже на 40 млн. грн. більше відповідного минулорічного показника. Лісосічний фонд 2016 року використано на 76,5%. Вихід лісоматеріалів круглих складав 71%, що вище планового показника.

«Освоюючи лісосічний фонд, велику увагу приділяємо раціональній розробці деревини, направлену на максимальний вихід високотоварних промислових сортиментів. Це, в першу чергу, фансировина та пиловники. Особливу увагу приділяємо відбору І сорту, максимально застосовуючи стимулювання працівників, задіяних на відборі сортиментів. Свідченням цього є вихід лісоматеріалів круглих по породі сосна 88%, а частка пиловників в лісоматеріалах круглих становить 93%. По породі дуб лісоматеріали круглі складають 56%, а відповідно доля пиловників 87%», – наголосив Віктор Петрович.

Також він зазначив, що, поряд з цим, значну увагу лісгоспи приділяють і переробці деревини. За січень-вересень цього року у власних цехах підприємств перероблено 84,6 тис.м3 деревини, що на 9,8 тис.м3 більше, ніж за січень-вересень 2015 року.

Всього від реалізації деревини і виробів з неї підприємства отримали 560,9 млн.грн., що на 115,2 млн.грн.(або 126% ) більше ніж за 9 місяців минулого року. Кожен кубометр заготовленої деревини дав в цілому по області 1054 грн. реалізації. (в порівнянні з середньогалузевим показником – 780,5 грн.).

Кожен кубометр заготовленої деревини дав підприємствам 92,9 грн. чистого прибутку (при середньогалузевому рівні 36,7 грн.). Загалом чистий прибуток за підсумками 9 місяців склав майже 50 млн. грн.

Як одну з головних складових успішної діяльності підприємств начальник управління вважає інвестиції у розвиток власного виробництва. Так, впродовж звітного періоду капітальні інвестиції підприємств склали 51,7 млн. грн., тобто з кожного кубометра заготовленої деревини лісгоспи інвестували у розвиток власного виробництва 97,1 грн. Ці кошти підприємства спрямовують на придбання сучасних автомобілів для вивезення лісу, будівництво лісових доріг, у модернізацію виробничих процесів: встановлення сушильних камер, сучасних нових ліній, впровадження у виробництво енергозберігаючих технологій тощо. Як приклад вдалих капіталовкладень він відзначив заміну деревообробного обладнання в Кролевецькому лісомисливському господарстві, відкриття лінії по випуску пелетних гранул у Свеському лісгоспі, встановлення машини по виготовленню з лісозаготівельних відходів тріски технологічної в Охтирському лісгоспі, введення в експлуатацію нової теплиці з туманним зрошенням та павільйону для презентації декоративного садивного матеріалу у Роменському лісгоспі, розвиток рекреаційнї інфраструктури, зокрема, комплексу «Лісовичок» Тростянецького лісгоспу. Встановлення енергозберігаючих котлів, що працюють на відходах лісопереробки та лісопиляння у Охтирському, Тростянецькому та Свеському лісгоспах тощо.

Поряд з цим, Сумські підприємства є сумлінними платниками податків. Бюджетам і Державним цільовим фондам за звітний період було спрямовано 222,0 млн.грн., що на 65,3 млн.грн. більше, ніж за 9 місяців 2015 року. Найбільшу питому вагу в загальній сплаті податків складає плата за спеціальне користування лісовими ресурсами, якої сплачено 55 млн.грн, що на 9,6 млн.грн. більше ніж за 9 місяців 2015 року. Податку на додану вартість сплачено 40 млн.грн. Прибутковий податок з громадян склав 34,3 млн.грн., єдиний соціальний внесок – 40,9 млн.грн.

«В цілому по управлінню з 1 м3 заготовленої деревини сплачено понад 415 грн. податків і платежів (при середньогалузевому – 263,7 грн. ). Від загального обсягу реалізованої продукції податків і зборів нами сплачено 40 відсотків коштів. З кожного кубометра заготовленої деревини підприємства сплатили 103,4 грн. плати за спеціальне використання лісових ресурсів (при середньогалузевому рівні 62,6 грн.). Третина всіх сплачених податків надходить до місцевих бюджетів. А це є значним внеском у економіку області», – зазначив начальник управління.

Наостанок, начальник управління наголосив: «В основі будь-якого досягнення: малого чи великого, в першу чергу стоять люди. Тому, перш за все хочу сказати, що одна з головних задач, яку ми завжди ставимо перед собою – це збереження колективу. Лісова галузь не допускає людей випадкових, тут мають працювати лише фахівці: свідомі, працьовиті, кваліфіковані, які без питань будуть готові виконувати свою роботу і в дощ, і мороз, і в сонце, і стихію, і вдень, і вночі. Тому наступне, над чим ми постійно працюємо – це соціальна захищеність працівників. Наші працівники мають повний пакет соціальних гарантій і гідну заробітну плату. Середній рівень заробітної плати складає 8,5 тис. грн., а це найбільший в області показник. А заробітна плата робітників провідних професій, зокрема лісорубів, становить понад 12,0 тис.грн., водіїв на вивезенні лісу – 15,0 тис.грн. Це мотивує людей до якісного виконання своїх професійних обов’язків».

Як результат, лісгоспи працюють динамічно, продуктивно і прибутково, виконуючи всі покладені на них державою функції з ведення лісового господарства. За підсумками 9 місяців, за аналізом 11 показників, які охоплюють всі напрямки лісогосподарської діяльності, роботу Сумського ОУЛМГ визнано кращою серед 23 регіональних управлінь лісової галузі України.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ