В Україні планують підняти штрафи за незаконну вирубку лісу

лісове господарство

Держлісагентство пропонує збільшити штрафи та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісів.

Про це повідомила прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України.

Як заявила т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич, на основі рекомендацій експертів Світового банку Держлісагентство розробило зміни до законодавства, які передбачають суттєве збільшення юридичної відповідальності за незаконну рубку та протидію обігу незаконно добутих лісових ресурсів.

«Ми пропонуємо за незаконну рубку штрафувати від 8,5 до 17 тис грн  або позбавленням волі до 5 років», – наголосила Христина Юшкевич.

Зазначимо, наразі штраф за вирубку лісів становить від 800 до 1700 грн.

Також планують збільшити до майже 4,5 тис грн штрафи за неправильну видачу лісорубних та лісових квитків, що призводить до порушення правил під час рубок. Зараз максимальний розмір штрафу за таке порушення –136 грн.

«За порушення права державної власності на ліси та незаконне використання земель лісового фонду штрафи зростуть до 8500 тис грн. А за підпали лісів та знищення їх вогнем – штраф 12 тис грн. Якщо це призвело до людських жертв – за грати до 10 років», – розповіла Христина Юшкевич.

Окрім того, за її словами, пропонується закріпити ведення єдиного електронного обліку для всіх лісокористувачів.

«Зараз у законодавстві взагалі відсутня відповідальність для підприємців, які скуповують деревину без документів про її походження. Здебільшого – це власники пилорам. Ми пропонуємо ввести штрафи від 8,5 тис грн до 17 тис грн з конфіскацією необробленої деревини», – зазначила Юшкевич.