У 2014 році підприємства Сумського ОУЛМГ спрацювали результативно

 

IMG_7799Сьогодні, 27 січня в залі засідань Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулось перше у 2015 році засідання колегії на якому розглядалось питання підсумків господарсько-фінансової діяльності підприємств впродовж минулого року

Традиційно на початку року колегія управління підводить підсумки діяльності за рік, що минув. Цьогорічне січневе засідання, що відбулося за участі директорів лісогосподарських підприємств, начальників структурних підрозділів управління, не стало винятком. На розгляд колегії було винесене питання підсумків господарство-фінансової діяльності підприємств за 2014 рік.

По цьому доповів заступник начальника відділу бухгалтерського обліку та економіки управління Євген Фролов.

Він зазначив, що по ряду лісогосподарських показників підприємства управління спрацювали з значним перевиконанням плану.  Зокрема, на 136% виконано план по відтворенню площ лісів – це 1511 га, забезпечуючи потреби підприємств у садивному матеріалі посіяно 10 га лісових розсадників, заготовлено більше 30 тис. кг насіння лісових порід – це 109% до доведеного плану, на 118% виконано план по створенню плантацій новорічних ялин – це 24 га. На ведення лісового господарства підприємства спрямували близько 100 млн.грн., з яких 3,8 млн.грн. – кошти державного бюджету, 0,3 млн.грн. – кошти обласного фонду ОНПС, решта – 95,2 млн.грн. власні кошти підприємств.

Виконано всі планові завдання по рубках, пов’язаних з веденням лісового господарства. Так по рубках формування та оздоровлення лісів доведений план по ліквідній  масі виконано на 116 %, на 109 % виконано рубки догляду за лісом, та на 108 % – план по рубках догляду за молодняками. Від усіх видів рубок підприємства управління заготовили 734,8 тис.м3 деревини.

Сума реалізації лісопродукції та виробів з неї склала майже 433 млн.грн. що на 81 млн.грн., або 23 % більше за показник 2013 року. Всі лісогосподарські підприємства збільшили обсяг реалізованої лісопродукції, найбільші темпи приросту, понад 30 %, продемонстрували Роменський, Тростянецький, Краснопільський лісгоспи та МГ «Суми».

Поряд з якістю роботи підприємств управління забезпечили високу продуктивність праці. Найвищий показник продуктивності – 206,3 тис.грн. у Свеському лісгоспі, 205,5 тис.грн. – у Середино-Будському та 193,5 тис.грн – у Лебединському лісгоспах.

Доповідач відмітив, що підприємства також забезпечили вчасну виплату заробітної плати. Рівень середньомісячної заробітної плати зріс у порівнянні з 2013 роком на 21 % та склав 3735 грн.

Значні кошти – 31 млн. грн.. лісгоспи інвестували у розвиток власного виробництва, а також забезпечили вчасну і повну сплату податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів. В загальному впродовж року лісгоспи поповнили бюджети на 127 млн.грн., що на 35 млн.грн. більше ніж у 2013 році.

Його доповідь доповнили заступники начальника управління. Перший заступник Віталій Ігнатченко зупинився на питаннях освоєння лісосічного фонду та деталізував у розрізі лісгоспів освоєння рубок головного користування, виконання сортиментної структури та капітальні інвестиції підприємств. Аналізуючи реалізацію лісопродукції в розрізі підприємств Віталій Ігнатченко відмітив, що від загального обсягу реалізованої продукції 56 % склали експортні поставки, решта деревини забезпечила потреби внутрішнього ринку.

Виступаючи у співдоповіді, заступник начальника Олександр Товстуха відзначив роботу Шосткинського, Роменського, Тростянецького та Глухівського лісгоспів з питань побічного користування лісовими ресурсами. Зокрема йшлося про роботу діючих на території названих підприємств торгових павільйонів «Лісовичок». Так, реалізація магазинами товару за минулий рік склала 1,25 млн. грн. Поряд з товарами повсякденного попиту в магазинах реалізують товари власного виробництва, Сумського сувенірного цеху, саджанці декоративних порід, дрова тощо, а в передноворічний період магазини активно торгували ялинками та соснами. Найбільша сума реалізації зафіксована у Тростянецькому лісгоспі – вона склала 31,1 % від загального показника, другий у рейтингу  Роменський лісгосп – 26,6 %., у Глухівському лісгоспі – 24,9 %., реалізація товару Шосткинським «Лісовичком» склала 17,4 %.

Заступник начальника Баранов В.М. підсумував та відзначив з позитивного боку роботу підприємств по мисливству. Так за підсумками року надходження підприємств від ведення мисливського господарства склали 1,3 млн.грн. На першому місці ДП «Конотопське ЛГ» – 315,5 тис.грн., друге у списку ДП «МГ «Суми» – 305,2 тис.грн., на рахунку ДП «МГ «Низи» – 295,4 тис.грн.

Голова обкому профспілки працівників лісового господарства Михайло Шпакович зупинився на питаннях охорони і безпеки праці та соціального захисту працюючих та відзначив з позитивного боку, що загалом на охорону праці впродовж року лісгоспи спрямували 3,9 млн.грн, в порівнянні з передбаченими колективними угодами підприємств 1,9 млн.грн., як результат – відсутність на виробництві нещасних випадків. Значні кошти – 304 тис.грн. – витрачено на оздоровлення працівників та їх дітей.

Доповідь резюмував начальник управління Віктор Чигринець, у підсумку він відзначив позитивну динаміку роботи підприємств у минулому році, а також акцентував увагу керівників лісгоспів на необхідності детального вивчення та проведення глибокого аналізу показників діяльності. Також начальник управління наголосив на повній і вчасній сплаті податків.

На завершення, були підведені підсумки трудового суперництва колективів за підсумками року. Цього разу перехідну вазу переможця отримало ДП «Сумське лісове господарство» (Сороколіт М.В.). друге місце посіло ДП «Кролевецьке лісомисливське господарство» (Посошенко О.В.) третє місце у ДП «Середино-Будське лісове господарство» (Плужников О.М.).

Віктор Чигринець привітав переможців та вручив перехідну відзнаку директору Сумського лісгоспу Миколі Сороколіту.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ