Христина Юшкевич зобов’язала природно-заповідні установи вжити додаткових заходів охорони червонокнижних тварин і рослин

Т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич підписала наказ «Про додаткові заходи охорони видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України» .

Відповідно до наказу, обласні управління лісового та мисливського господарства, Шацький національний природний парк зобов’язані забезпечити посилення охорони червонокнижних видів рослинного та тваринного світу на територіях установ природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Держлісагентства.

На вищезазначених територіях мають бути встановлені розміри охоронних ділянок згідно з чинним законодавством (для відповідних видів) та в межах таксаційних виділів, виділених лісовпорядкуванням або сформованих в результаті обстежень.

За словами Христини Юшкевич, такі додаткові заходи необхідні для вдосконалення режиму збереження рідкісних і зникаючих видів тварин і рослин на рівні, що відповідає екологічним, науковим та культурним вимогам, враховуючи економічні та рекреаційні потреби.

«Охорона червонокнижних птахів, зокрема, передбачена і в нових Санітарних правилах у лісах України. Необхідно забезпечити виділення та належний облік охоронних ділянок під час лісовпорядкування, а також комплекс організаційних та лісогосподарських заходів, направлених на збереження та охорону середовищ існування рідкісних і зникаючих видів тварин і птахів», – наголосила т.в.о. Голови відомства.

Також Христина Юшкевич повідомила, що на основі проведених заходів будуть внесені додаткові зміни і доповнення до нормативно-правових актів з ведення лісовпорядкування стосовно збереження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

Зазначимо, що у сфері Держлісагентства вже є приклади впровадження нових вимог Санітарних правил у лісах України. Зокрема, у низці лісгоспів Київського обласного та по м. Києву управління лісомисливського господарства заборонено здійснювати санітарні рубки дерев навколо місць гніздування червонокнижних хижих птахів.