На Сумщині обговорили проблеми та перспективи розвитку лісової галузі

На розширеному засіданні комісії Сумської обласної ради з питань бюджету, що відбулось у четвер, 9 лютого, обговорювали проблеми та перспективи розвитку державних підприємств Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства. «Для нас, як керівників органів місцевого самоврядування, досить важливим є питання створення робочих місць, своєчасної виплати зарплати, наповнення бюджету, соціальних стандартів для працівників підприємства. На підприємствах Сумського ОУЛМГ все це виконується. Своєю злагодженою працею лісівники області не лише виконують всі покладені на них державою функції по збереженню лісового фонду області, а й роблять стабільний і вагомий внесок у економіку регіону», – наголосила у ході відкриття засідання заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко.

З детальним аналізом роботи лісогосподарських підприємств області у 2016 році та перспектив і пріоритетів їх діяльності на сьогодні виступив начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигинець.

Він зазначив, що за підсумками 2016 року державні підприємства Сумського ОУЛМГ забезпечили виконання усіх показників виробничої програми. Маючи на державному рівні 10 позицію по обсягах наявних лісових ресурсів та 9 – по загальній площі земель, які перебувають у постійному користуванні, підприємства управління мають лідируючі позиції по обсягу реалізації продукції з 1 м3 заготовленої деревини, по вартості знеособленого кубометра реалізованої деревини та обсягу сплати податків і платежів до бюджетів і Державних цільових фондів з 1м3 заготовленої деревини. Приріст лісових насаджень складає до 1 мільйон 200 тис. кубометрів у рік. Відтворення лісів щорічно проводиться на площі близько 1,5 тис. га.

Розширюються виробничі потужності підприємств, що особливо суттєво в умовах дії мораторію на експорт деревини у круглому вигляді. У власних деревообробних цехах у 2016 році перероблено 113,4 тис.м3 деревини, що на 8,6 тис.м3 більше ніж за 2015 рік.

Від реалізації деревини і виробів з неї за 2016 рік підприємства управління отримали 761,6 млн. грн. коштів, що на 138,3 млн. грн. більше ніж за 2015 рік. У порівнянні з минулим роком реалізація товарної продукції зросла на 126 %. Кожен кубометр заготовленої деревини дав в цілому по області 1045 грн. реалізації.

Чистий прибуток підприємств склав 65,8 млн. грн. Кожен кубометр заготовленої деревини дав 90,3 грн. чистого прибутку. Вчасно і в повній мірі сплачуючи податки, лісгоспи спрямували до бюджетів усіх рівнів 300, 2 млн. грн., що на 82,3 млн. грн. більше ніж за 2015 рік.

В цілому по управлінню з 1 м3 заготовленої деревини сплачено 412 грн. податків і платежів. Загалом це склало 39 % від загального обсягу реалізованої продукції.

У розвиток виробничої бази лісгоспи інвестували 64,8 млн. грн. власних коштів, тобто кожен кубометр заготовленої деревини дав 89 грн. інвестицій.

В обговоренні взяли участь директор Департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу ОДА Ігор Кривозуб, представники постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики, міжнародного та міжрегіонального співробітництва, депутати обласної ради, голови районних, сільських та селищних рад, представники деревообробних підприємств Сумщини та ЗМІ. У своїх виступах всі відзначали тісну співпрацю лісогосподарських підприємств з органами виконавчої влади, їх вагомий внесок у розвиток територіальних громад та підтримку соціальних програм і проектів, як обласного чи районного, так і місцевого значення.

Відмічалось, що лісогосподарську діяльність лісівники ведуть відкрито, систематично інформують громадськість про санітарно-оздоровчі заходи у лісах, місця планових рубок головного користування тощо. Утримують ввірений лісовий фонд у належному стані, а будівлі лісгоспів чи лісництв – це справжня окраса для будь-якого населеного пункту.

Представники органів місцевого самоврядування районів висловили вдячність лісівникам за соціальну складову їх діяльності: будівництво лісових доріг, забезпечення твердим паливом сімей воїнів АТО тощо.

Директор Департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу ОДА Ігор Кривозуб також приєднався до усіх вищезазначених слів і додав, що пишається ентузіазмом та наполегливою працею працівників лісового господарства області.

У підсумку обговорення народні обранці роботу лісівників оцінили, як зразкову.

Заступник очільника обласної ради подякувала всім працівникам лісової галузі Сумщини за віддану працю. Особливо – керівнику підприємства Віктору Чигринцю. «Так злагоджено може працювати лише колектив, який любить свою роботу. Я бажаю вам і надалі тримати лідерство в Україні. Щоб ваша діяльність приносила вам задоволення, а жителі області цінували вашу працю», – резюмувала Тетяна Іванівна.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ