Верховна Рада ухвалила Антикорупційну стратегію на 2021–2025 роки

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому Закон  про засади державної антикорупційної політики на 2021–2025 роки №4135, яким затверджується Антикорупційна стратегія на 2021–2025 роки.

За таке рішення проголосували 310 народних депутатів.

Закон розроблений на виконання програми Президента України Урядом, органами влади та місцевого самоврядування за участі громадянського суспільства, бізнес асоціацій та партнерів з розвитку. Розробку відповідно до Конвенції ООН проти корупції координувало Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

«Дякую народним депутатам усіх фракцій парламенту за консолідовану позицію. Вдруге в історії України ухвалено Антикорупційну стратегію. Цей документ особливо важливий  у контексті вступу України в ЄС та майбутньої відбудови країни після війни. Її реалізація дозволить забезпечити командну роботу усіх державних органів з побудови доброчесної влади та справедливого суспільства, мінімізувати  рівень корупції та економити до 200 млрд грн», – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Наявність та імплементація Стратегії були питаннями Опитувальника Європейської Комісії з метою формування висновку про надання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Голова НАЗК додав, що у державній програмі з виконання Стратегії буде чітко визначено, який орган влади відповідальний за виконання конкретних антикорупційних заходів. НАЗК також створить спеціальний онлайн інструмент, аби громадяни могли слідкувати, як окремі органи влади і держава загалом виконують Антикорупційну стратегію.

Чому це важливо?

Антикорупційна стратегія, у першу чергу, покликана значно зменшити рівень корупції у сферах, які українці вважають найбільш корумпованими, а саме це:

  • митна справа та оподаткування;
  • суди та органи правопорядку;
  • державне регулювання економіки;
  • будівництво і земельні відносини;
  •  сектор оборони;
  • охорона здоров’я;
  •  соціальний захист.

Також закон передбачає зміни до нормативно-правових документів, які допоможуть покращити процедури роботи антикорупційних органів, наприклад, забезпечити невідворотність відповідальності за корупцію.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Довідково:

Антикорупційна стратегія розроблена з урахуванням інтересів усіх зацікавлених у боротьбі з корупцією сторін. НАЗК провело численні консультації з громадянами, проект погоджено із 37 органами влади.

16  вересня 2020 року Уряд підтримав Антикорупційну стратегію на 2020–2024 роки.

5 листопада 2020 року Парламент ухвалив законопроект №4135 у першому читанні.

Законом визначено п’ять основних принципів антикорупційної політики на 2021–2025 роки:

  1. оптимізація функцій держави та місцевого самоврядування, зокрема усунення дублювання повноважень різними органами;
  2. цифрова трансформація реалізації повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, прозорість діяльності та відкриття даних;
  3. створення на противагу існуючим корупційним практикам більш зручних та законних способів задоволення потреб фізичних і юридичних осіб;
  4. забезпечення невідворотності юридичної відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення;
  5. формування суспільної нетерпимості до корупції, утвердження культури доброчесності та поваги до верховенства права.

Оригінал статті: https://nazk.gov.ua/uk/novyny/verhovna-rada-uhvalyla-antykoruptsijnu-strategiyu-na-2021-2025-roky/