На Сумщині 5 клас пожежної небезпеки – лісівники нагадують про заборону відвідування лісів

У лісах, якими опікуються  держлісгоспи Сумського обласного управління  лісового та мисливського господарства, наразі зафіксовано 3 лісові пожежі, 2 з яких виникли внаслідок артобстрілу. Пошкоджень вогнем зазнало 0,12 га лісу.

Про це та про те, що у лісі бувати небезпечно, як для лісу, так і, в першу чергу, для самих відвідувачів, розповів сьогодні, 8 червня, «Суспільне Суми» начальник відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Анатолій Омельченко.

Він наголосив, що, починаючи з березня цього року і на весь час дії воєнного стану, в області діє розпорядження голови обласної військової адміністрації про заборону відвідування населенням лісу. У пожежонебезпечний період це досить актуально, адже причиною виникнення більшості лісових пожеж завжди був і залишається людський фактор.

Для безпеки ж самих людей, утриматись від відвідування лісу є необхідністю нинішніх обставин. Адже у лісах ще залишились сліди активних бойових дій: міни та інші вибухонебезпечні предмети. На жаль, існують непоодинокі випадки, коли техніка держлісгоспів, при виконанні лісогосподарських робіт, підривається на мінах.

40%, або 113,8 тис. га лісів – хвойні і є найбільш пожежонебезпечними. Наразі в області утримується 5 – найвищих клас пожежної небезпеки!, тому робота лісової охорони переведена на цілодобовий режим.

«За державним лісовим фондом наглядає 29 систем відео спостереження, працівники лісопожежних станцій проводять постійний моніторинг пожежної обстановки, оперативно реагують на всі випадки загорання, своєчасно їх виявляють та забезпечують гасіння на початковій стадії. Так з початку року у лісових масивах зафіксовано 3 випадки лісових пожеж: один у  Тростянецькому та два – у Шосткинському підприємствах. Щодо останніх,  то обидві пожежі виникли у Шалигінському лісництві внаслідок артобстрілу. Загалом вогнем було пошкоджено 0,12 га лісу», – деталізував Анатолій Омельченко.

Цьогоріч, для попередження займань, лісівники влаштували 347 мінералізованих смуг, на 2360 км смуг провели догляд, перекрили 458 позапланових доріг, встановили 463 аншлаги наглядної агітації та провели 387 рейдів по виявленню порушників Правил пожежної безпеки.  Та ще раз наголошують, що завдання оберігати ліси від пожеж – це справа лісівників, але ж не допускати лісових пожеж – це справа спільна, яка залежить від усіх громадян!

Шановні громадяни, подбайте про безпеку лісу та свою особисту безпеку!

Будьте обачливі, утримайтесь від відвідування лісу!