Висіваємо розсадники – сумські лісівники готуються до лісокультурної кампанії 2023 року

На Сумщині висадка лісу завершилась, але лісокультурна кампанія продовжується. Саме час закладати фундамент для вирощення якісного садивного матеріалу – висівати лісове насіння у розсадниках.

Вирощування садивного матеріалу сконцетровано в області на 19-ти постійних лісових розсадниках. В середньому щорічно засівається до 6 га площ.

«Щорічно у розсадниках підприємств вирощується понад 10 млн шт. стандартного садивного матеріалу, в тому числі головних порід – сосни звичайної 6 млн шт. та дуба звичайного не менше 3 млн шт. При цьому за останні роки значно збільшено вирощування сіянців ялини звичайної, модрини європейської, вільхи чорної та берези повислої», – говорить заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Забара.

Наразі приступили до висіву лісового насіння в усіх держлісгоспах управління. Найбільше встигли висіяти у Свеському (0,5 га), Шосткинському (0,5 га), Конотопському (0,3 га) та Лебединському (0,3 га) держлісгоспах.

Загалом в області вже засіяли 2,09 га.

Поряд з цим, крім сіянців та саджанців, необхідних для лісовідновлення та лісорозведення, на постійних розсадниках вирощується понад 60 тисяч штук саджанців декоративних порід, які реалізують населенню для озеленення.

Провідними у цьому напрямку є тростянецькі, сумські, краснопільські та лебединські лісівники.