Сумські держлісгоспи готуються до пожежонебезпечного періоду

Готовність протистояти лісовим пожежам – одне з головних завдань  річного плану державної лісової охорони підприємств Сумського ОУЛМГ. А з настанням теплого періоду року це питання набирає особливої актульності.

Цьогорічна підготовка до пожежонебезпечного періоду проходить у сумських лісівників не зовсім у звичному плані. Бо до традиційних та роками відпрацьованих  додаються завдання ще й іншого характеру.

Наразі вже майже завершили налаштування систем відео спостереження, адже після активних бойових дій та окупації у частини підприємств з цим були певні проблеми. Всього за лісовими масивами сумських держлісгоспів спостерігатиме 29 відеосистем.

Частково, де на це уже є відповідний дозвіл, проводиться влаштування мінералізованих смуг. У деяких місцях це робити ще небезпечно, адже великі площі лісу були заміновані.

Працюють лісівники над упорядкуванням наявних протипожежних засобів та інвентарю: пожежні машини, мотопомпи, пожежні модулі тощо. Всього у арсеналі сумських лісівників 12 лісових пожених станцій, оснащених всі необхідним, є 16 власних пожежних автомобілів, 4 пожежні модулі, 35 мотопмп, 533 вогнегасники тощо.

Готують і інший необхідний реманент: пожежні цистерни, граблі, лопати, пожежні рукави  тощо.

Як повідомили у відділ лісового господарства Сумського ОУЛМГ, станом на сьогодні пожеж у держлісфонді зафіксовано не було. Кілька разів працівники державної лісової охорони брали участь у гасінні сільгосппалів, щоб не дати вогню дістатися до лісу.

До слова, у минулому році кількість лісових пожеж, у порівнянні з попередніми роками, зменшилась у 8 разів. Цьому сприяло і покращення матеріальної бази, зокрема, збільшення кількості систем відео спостереження, і проведений вчасно та якісно комплекс необхідних превентивних заходів. Всього у 2021 році у лісах підприємств Сумського ОУЛМГ виникло 7 пожеж на площі 0,48 га. Середня площа 1 пожежі склала 0,07 га.

Сподіваємось, що цьогорічна статистика буде не менш оптимістичною.

Нагадаємо, щоб в умовах воєнного стану упередити виникнення лісових пожеж та мінімізувати їх наслідки, в області введена заборона на відвідування населенням лісів та в’їзду до них транспортних засобів й іншої техніки.

Розпорядження Сумської ОВА від 24.03.2022 № 100-ОД «Про заборону відвідування населенням лісів і в’їзду до них транспортних засобів та іншої техніки на час дії правового режиму воєнного стану».   (Документ «Розпорядження»)