Юрій БОЛОХОВЕЦЬ: Дякую за плідну роботу всьому колективу області. Разом ми переможемо!

Охтирка та Тростянець… Ці містечка Сумської області війна зробила відомими на весь світ. У обох працюють потужні лісогосподарські підприємства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства: Тростянецьке та Охтирське. Обидва пережили непрості випробування війною… Свою робочу поїздку на Сумщину Голова Державного агенства лісових ресурсів України Юрій Болоховець присвятив саме цим лісгоспам.

У супроводі керівного складу Сумського ОУЛМГ на чолі з начальником Віктором Чигринцем Голова Відомства відвідав згадані підприємства.

У Тростянецькому держлісгоспі особисто оцінив масштаби руйнувань структурних підроділів, поспілкувався з колективом та відвідав різновікові лісові  насадження.

«Найбільше в області постраждав Тростянецький лісгосп. Його інфраструктура знищена майже вщент. Повністю згоріла будівля Краснотростянецької лісодослідної станції, знищена цінна колекція наукових видань. Збитки колосальні, обраховуються сотнями мільйонів гривень. Також знищена вся паперова документальна база лісгоспу. Але вціліла електоронна. Тому це ще раз підтверджує, що ми на правильному шляху стосовно переведення нашої роботи в електонний формат. Оптимістично надихнула робота колективу. Люди з неприхованим ентузіазмом розчищають завали, стараються якомога швидше запустити економіку підприємства», – поділився враженнями від відвідин тростянецьких лісівників Юрій Болоховець.

З мером Охтирки Павлом Кузьменком обійшли зруйновані війною місця. Будівлі Охтирського держлісгсопу, на щастя, не постарждали. На жаль, за час війни втратили, або зазнали значних руйнувань власного житла до 30 працівників держлісгоспів області.

У завершенні, долучились до заходів програми Президента України «Зелена країна»: висаджували молоді дубочки у Литовському лісництві Тростянецького держлісгоспу. До слова, сумські лісівники вже встигли додати до програми понад 4 мільйонів сіянців деревних порід!

Побував очільник лісової галузі України і Сумському держлісгоспі. Серед відвіданих об’єктів клас учнівського лісництва «Паросток», одного з кращих шкільних лісництв не лише області, а й України, призера і переможця численних всеукраїнських конкурсів і фестивалів.

Поспілкувався з майстринями Сумського сувенірного цеху. Працівницями, під пензлем яких оживають дерев’яні вази, тарелі і дощечки та несуть у оселі людей красу і тепло.

Та головна мета відвідин підприємства – побачити, як господарюють лісівники у лісі. Рухаючись збудованими лісгоспом лісовими шляхами, яких загалом тут збудували до 45 км, оглянув різновікові ділянки лісових культур дубу та сосни у обході майстра лісу Могрицького лісництва Олександра Журбенка. Географічні умови, де розкинулись ці лісові масиви, досить непрості: крутосхили, глибокі яри і урвища. Але скрізь лісові насадження якісні і дбайливо догялнуті.

Цьогоріч Олександрові Журбенку 65! То ж у свій ювілейний рік він отримав від очільника галузі особисту подяку за багаторічну кропітку працю!

Також Юрій Болоховець відвідав своєрідний центр просвітництва сумських лісівників – Великобобрицьке лісництво Краснопільського держлісгоспу.

Атмосферно, цікаво, пізнавально – так відгукуються про лісництво його відвідувачі. Голова агентства пересвідчився у цьому вочевидь.

Екскурсія дендропарком з цікавими локаціями, музей артефактів «Під пологом лісу», де зібрана цінна колекція предметів і речей, знайдених в лісі, та відроджена лісівниками історично-культурна спадщина: ландшафтний заказник місцевого значення урочище «Образ» з каплицею і цілющою водою – не залишає нікого байдужим!

Лісництво у авангарді нововведень і у інших напрямках діяльності. У розсаднику велика кількість декоративних різновидів, які користуються попитом і використовуються для ландшафтного дизайну. До всього, вирощують тут і саджаці плодових культур: яблуня, ожина, малина, полуниця та реалізують їх населенню. Все це дає додаткові кошти у загальний кошик підприємства.

«Мені імпонує те, що підприємства шукають різні шляхи для покращення матеріальної складової», – відзначив Юрій Болоховець.

«Область оговтується після активних бойових дій та окупації. Поступово, але впевнено входить у робочий ритм. Ще не скрізь і не все спокійно. Обстріли продовжуються. Але лісівники працюють, лісогосподарські підприємства повністю відновили свою роботу та виконують весь комплекс лісогосподарських робіт. Пріоритет – це виконання програми Президента України «Зелена країна», інвестиції в економіку держави та підготовка до пожежонебезпечного періоду. Ще існують проблеми з логістикою, але питання вирішуються, реалізація виходить на належний рівень. Податкові платежі та заробітна плата виплачуються. Дякую за плідну роботу всьому колективу області. Разом ми переможемо!», – написав Голова Держлісагентва, підсумовуючи відвідини Сумщини, на своїй сторінці у Фейсбуку.