У ТРОСТЯНЕЦЬКОМУ ЛІСГОСПІ ПРАЦЮЄ ЛІСОНАСІННЄВИЙ КОМПЛЕКС!

Лісокультурна праця триває упродовж цілого року, і зимовий період – далеко не час для відпочинку у лісовому господарстві. Серед чільних завдань лісівників Тростянеччини – заготівля якісного насіння. Адже ліс починається з насіння.  У залежності від періоду та тривалості дозрівання плодів певної породи, насіння заготовляють влітку, восени і навіть узимку! Саме у січні-лютому лісівники здійснюють заготівлю насіння хвойних порід.

 

Наразі у Тростянецькому лісництві Державного підприємства «Тростянецьке лісове господарство» розпочали збирати насіння хвойних (шпилькових) порід – модрини, сосни звичайної, ялини блакитної.

 

У лісах Тростянеччини у складі лісових культур із хвойних порід зростають традиційні сосна звичайна і ялина звичайна та ялини блакитної, а також інтродуковані хвойні породи – це модрина європейська, дугласія.

 

Щоб отримати насіння, з початку потрібно дістати з дерев шишки, які в більшості ростуть на самих верхівках. Щоб дістатись на досить значну висоту ялин чи сосен, лісівники використовують драбини. Часто збирають шишки із гілля заготовлених дерев під час зимових рубок догляду чи рубок головного користування. Важливо своєчасно зібрати їх, щоб насіння не висипалося.

Щоб отримати якісне насіння, слід правильно переробити заготовлену сировину у шишкосушарках.

На території Литовського лісництва Державного підприємства «Тростянецьке лісове господарство» вже декілька років працює  лісонасіннєвий комплекс. Це холодильна камера, устаткування для термічної обробки жолудів та устаткування для переробки шишок».

До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів за Цельсієм.

У теплі шишка розкривається, а насіння випадає. Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках. Сучасні автоматизовані механізми підтримують потрібну температуру і обертають барабан із шишками 3-4 рази за годину.

Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить 2 %, модрини – 4 %. Адже висіватись має лише якісне насіння, з хорошими властивостями.

 

На сьогодні вивчається питання про використання потужностей комплексу для забезпечення якісним насінням всіх лісогосподарських підприємств управління.