Ялинкові охоронці провели 334 рейди та вилучили 4 незаконно зрубаних новорічних деревця

Для лісових охоронців передноворічний період пора гаряча. Щоденно в області на охорону хвойних насаджень від самовільних порубів виїздить 73 мобільні групи. В їх складі державна лісова охорона, працівники поліції та держекоінспекції. Всього чатує лісові новорічні деревця  248 чоловік. Наразі вже провели 334 рейди.

Заступник начальника відділу лісового господарства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Баня говорить, що останніми роками люди проявляють свідомість. Самовільні поруби хвойних мінімізовані. Адже лісівники надають чудову альтернативу недешевому ринковому товару  – ялинки і сосни за ціною виробника, які можна придбати у кожному лісництві держлісгоспів області. Це понад 70 ялинкових базарів і середня реалізаційна ціна, яка цьогоріч склалася на ялинковому ринку держпідприємств, 85 грн. за метрове деревце.  Тому, сперечатися із законом і наражати себе на небезпеку та сплачувати шалені штрафи за самотужки зрубану ялинку, охочих стає все менше.

«На сьогодні рейдовими бригадами було виявлено 4 незаконно зрубаних ялинки. Три з яких у Роменському лісгоспі та одна – у Сумському. На обидва випадки самовільних порубів були складені адміністративні протоколи. Загальна шкода, заподіяна лісу, склала 2180 грн.. Також кожен порушник повинен відшкодувати адміністративний штраф у розмірі 510 грн. Загальна сума штрафу 1020 грн. Частина коштів, а саме 1635 грн. шкоди та 510 грн. штрафу,  вже відшкодована», – повідомляє Олександр Баня.

Говорить, що за практикою попередніх років, придбання новорічного лісового товару носить циклічний характер. Одна хвиля ялинкового ажіотажу пройшла до дня Святого Миколая, 19 грудня. Інша почнеться в переддень католицького Різдва, 25 грудня,  і триватиме десь до 30 грудня. Тому в цей період охоронці лісу на цілодобовому чергуванні.

Шановні громадяни! Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства застерігає вас від необачних дій.

Потрібно пам’ятати: за самовільну вирубку передбачена відповідальність згідно статтей 65, 65-1, 66 Адміністративного кодексу України, а в разі завдання значної шкоди природі настає кримінальна відповідальність, ст. 246 Кримінального кодексу України. Будьте свідомими, купуйте лише легальні деревця! Щоб ваша підготовка до Нового року не зіпсувала вам новорічного настрою!